Neděle, 8. září 2024

Experti: Pořízení klimatizací je sobecké, neboť přispívají k horšímu klimatu

Experti: Pořízení klimatizací je sobecké, neboť přispívají k horšímu klimatu

Klimatizace vnitřní prostory sice ochladí, ale vypouští teplý vzduch do již tak vyhřátých ulic. Zároveň je na její provoz potřeba elektrická energie, která mnohdy pochází z fosilních paliv. Její provoz proto s sebou nese uhlíkovou stopu a přispívá ke změnám klimatu, shodli se klimatologové, které oslovila ČTK. Nicméně se odhaduje, že domácností s klimatizací bude kvůli zvyšujícím se teplotám přibývat.

Evropská unie má mnohem méně klimatizačních jednotek než Čína nebo Spojené státy, vyplývá ze zprávy IEA, která byla zveřejněna v roce 2018 a vychází z údajů z roku 2016. Podle ní v roce 2016 připadaly na tři země dvě třetiny všech klimatizačních jednotek na světě. Šlo o Čínu, Spojené státy a Japonsko. Agentura v roce 2018 předpovídala, že do roku 2023 bude v EU instalováno 130 milionů jednotek, ale konkrétní čísla za loňský rok dosud nejsou k dispozici. Zároveň odhadla, že do roku 2050 by se počet jednotek na kontinentu mohl zečtyřnásobit.

"Klimatizace se jeví jako výborné, protože lidem uvnitř budovy pomohou, ale to teplo zevnitř budov transportují do toho městského prostředí, tedy do společného prostoru. Nebál bych se to označit za sobecké řešení," řekl Marian Pavelka z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR.

Podle Tomáše Halenky z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy se sice klimatizace podílí na takzvaném antropogenním teple ve městech, ale velice málo. Vedle lokálního působení klimatizace ale zdůraznil její potenciální globální vliv prostřednictvím emisí oxidu uhličitého spojených s výrobou potřebné energie.

S tvrzením, že klimatizace jsou problematické vůči klimatu kvůli spotřebě elektrické energie, souhlasí také Pavelka. "Při našem současném energetickém mixu, který máme, je hlavním zdrojem pro výrobu elektřiny stále ještě uhlí. Tedy proto, abychom se adaptovali na zvyšující se teploty a měli doma chlad, vypouštíme do ovzduší další oxid uhličitý, který klimatickou změnu dále zesiluje," uvedl. Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) je klimatizace v současné době zodpovědná za emise přibližně jedné miliardy tun oxidu uhličitého ročně z celkových 37 miliard tun emisí na celém světě.

Spotřeba energie na ochlazování prostor se do roku 2050 zdvojnásobí, pokud nebudou přijata žádná opatření, předpokládá agentura. Dále uvádí, že v roce 2022 byl podíl domácností s klimatizací 36 procent, do roku 2030 očekává, že se číslo zvýší na 45 procent, v roce 2035 na 50 procent a v roce 2050 na 60 procent.

Řešením namísto klimatizace podle Pavelky může být pořízení venkovních žaluzií. "Když máte vnitřní žaluzie, tak je přímé sluneční záření ohřeje, poté se vnitřní žaluzie změní v topení a ohřívají vnitřní prostory. Oproti tomu venkovní žaluzie se ohřejí venku a teplo zůstává stále venku, zatímco v místnosti je o několik stupňů chladněji," řekl. Venkovní žaluzie jsou podle něj oproti klimatizacím levnější, nepotřebují k provozu energii a nejsou hlučné.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů