Čtvrtek, 12. září 2024

Ekologická opatření na Olympijských hrách v Paříži 2024

Ekologická opatření na Olympijských hrách v Paříži 2024

Olympijské hry v Paříži 2024 si kladou za cíl stát se nejvíce udržitelnými a ekologicky odpovědnými hrami v historii. Organizátoři si uvědomují rostoucí hrozbu klimatických změn a snaží se využít tuto globální sportovní událost jako platformu pro podporu environmentální udržitelnosti. Klíčovým prvkem jejich strategie je snížení uhlíkové stopy her a minimalizace dopadu na životní prostředí.

Jedním z hlavních cílů je dosažení uhlíkové neutrality, což se snaží dosáhnout prostřednictvím několika opatření. Více než 90 % sportovišť je existujících nebo dočasných, což výrazně sníží potřebu nové výstavby a s ní spojené emise. Navíc všechny nové stavby jsou navrženy s ohledem na ekologické standardy, včetně používání udržitelných materiálů a energeticky úsporných technologií. Paříž 2024 také plánuje výrazně omezit emise spojené s dopravou tím, že podporuje využívání veřejné dopravy, cyklistiky a chůze pro diváky, sportovce i personál.

Krátce

  • pořadatelé si dali za cíl snížit svou uhlíkovou stopu o 55 % ve srovnání s průměrem Her v Londýně a v Riu.
  • Olympijská poptávka po ,,neprokazatelné" ledové terapii je neudržitelná, tvrdí vědci. Objednávka 650 tun ledu představuje velkou zátěž pro regionální zdroje.
  • Organizátoři investovali do vyčištění Seiny 1,4 miliardy eur (35,5 miliardy korun) a mimo jiné nechali vybudovat speciální nádrže na odpadní vody. Ani to však nepomohlo a kvalita vody v řece se po dvoudenním dešti zhoršila.
  • Bóje nahradily drony, pořadatelé se tím snaží ochránit biotop mořských trav u Národního parku Calanques v Marseille, kde proběhne část soutěží v plachtění.
  • Na krk zlatou medaili a zároveň kousek ikonické pařížské památky. Každá z medailí obsahuje 0,04 libry železa z rekonstrukce Eiffelovy věže. Uprostřed je šestiúhelník vzdávající hold přezdívce Francie ,,L'hexagone". Na jeho šesti hranách jsou osazení podobná těm na nýtech na slavné věži.
  • Přidáváme více místních potravin, méně masa," popsal šéf organizačního výboru Tony Estanguet.

Další klíčovou oblastí je odpovědné nakládání s odpady. Organizátoři her se zavázali k tomu, že se pokusí minimalizovat množství produkovaného odpadu a maximalizovat recyklaci. Během her je zaveden důsledný systém třídění odpadu, aby bylo možné co největší množství materiálů znovu použít nebo recyklovat. Kromě toho se organizátoři snaží omezit používání jednorázových plastů a prosadit používání ekologických alternativ, jako jsou kompostovatelné nádobí a opakovaně použitelné lahve.

Energetická efektivita a využívání obnovitelných zdrojů energie jsou dalšími důležitými pilíři ekologické strategie Paříže 2024. Sportovní události jsou napájeny především elektřinou z obnovitelných zdrojů, což zahrnuje větrnou, solární a vodní energii. Kromě toho organizátoři využívají energeticky úsporné technologie, jako jsou LED osvětlení a energeticky efektivní klimatizace, aby snížili spotřebu energie na minimum.

Paříž 2024 si klade za cíl vytvořit pozitivní dědictví pro budoucí generace nejen v oblasti sportu, ale i v environmentální udržitelnosti. S důrazem na ekologickou odpovědnost se tyto hry stávají inspirativním modelem pro další mezinárodní akce a mohou být klíčovým momentem pro změnu v přístupu k pořádání velkých sportovních událostí s ohledem na naši planetu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů