Pondělí, 16. září 2024

Liberec se chystá nakoupit dalších 1000 zahradních kompostérů pro občany

Liberec se chystá nakoupit dalších 1000 zahradních kompostérů pro občany

Liberec se chystá nakoupit dalších 1000 zahradních kompostérů, které chce poté pronajmout majitelům rodinných domů a zahrádek. Volné aktuálně nemá žádné, v předchozích letech jich radnice rozdala 1500. Podle náměstkyně primátora Šárky Prachařové (ANO) se město na pořízení dalších kompostérů pokusí získat, stejně jako předtím, dotaci z evropského programu.

"Tímto způsobem se snažíme dostat mezi lidi kompostéry už od roku 2016. V roce 2016 to bylo prvních 500 kompostérů. Ta poptávka byla mnohem vyšší, takže v roce 2018 jsme se rozhodli pro dalších 1000 kompostérů," uvedla Prachařová.

Radnice kvůli velkému zájmu o kompostéry chtěla pořídit dalších 1000 už před čtyřmi lety, tehdy ale s žádostí o dotaci neuspěla, a nekoupila tak žádné. Nyní se pokusí získat dotaci z operačního programu životní prostředí. "Takže začínáme připravovat projekt na zahradní kompostéry, čímž vlastně přispíváme i k filozofii města, kterou je separace komunálního odpadu," dodala náměstkyně. Cena za 1000 kompostérů by neměla přesáhnout 4,85 milionu korun, z dotace chce radnice zaplatit 65 procent nákladů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů