Čtvrtek, 4. července 2024

Expertka: Obaly hrají důležitou roli v plýtvání potravinami

Expertka: Obaly hrají důležitou roli v plýtvání potravinami

Obaly hrají důležitou roli v plýtvání potravinami, některé mohou prodloužit trvanlivost nebo ukazují, jak potravinami neplýtvat. Řekla to Iva Werbynská z Obalového institut SYBA na Evropském obalovém sympoziu. Podle ní je důležité přemýšlet, zda je dodavatelský řetězec v Česku otevřený k požadavkům lidí v otázce plýtvání jídlem.

"Celkově v Evropě stoupá počet tun vyhozeného jídla, tedy takového, kterým se plýtvá. V Česku se ale za poslední tři roky čísla zlepšila. V roce 2020 jsme vyhodili 743.000 tun potravin, v roce 2023 400.000 tun. Ačkoliv se jedná o rapidní pokles, číslo je stále velké. Zároveň chybí data, proč k tomu dochází, neboť v západní Evropě je trend obrácený," řekla Werbynská.

Každý Čech ročně vyhodí 91 kilogramů potravin, v celém ČR je to 1,9 milionu tun ročně, vyplývá z dat ministerstva životního prostředí. V Evropě vzniká největší množství potravinového odpadu v domácnostech, na plýtvání jídlem se podílí z 53 procent.

Podle Werbynské je důležitá spolupráce dodavatelského řetězce. "Optimalizovat účinnost materiálu, mít dobrý design pro otevíratelnost, zlepšit efektivitu přepravy nebo dobře chránit bezpečnost potravin jsou vlastnosti, které mohou u obalu podpořit neplýtvání," uvedla Werbynská.

Werbynská míní, že je zároveň ale také na spotřebiteli, jakou cestu zvolí. Kupříkladu plastový obal u okurky je sice neekologický, avšak prodlužuje její trvanlivost. V Austrálii jsou nyní nadšení z plastového obalu na čtvrtku melounu, neboť vydrží o několik dní déle a zároveň samotná porce je ideální. Podle výrobce by měl být i recyklovatelný. "Technologie proti plýtvání jsou různé, řešením mohou být třeba chytré obaly s indikátorem čerstvosti," řekla Werbynská.

S plýtváním jídlem bojují v Česku i různé platformy. Například Nesnězeno propojuje pomocí aplikace podniky a zákazníky, kteří si mohou se slevou koupit jídlo, které by se muselo nadcházející den vyhodit. Zachraň jídlo se zaměřuje na praktické informace a recepty pro spotřebitele a usiluje i o systémové změny a řešení. Projekt?Smart Food?učí děti jak správně zacházet s potravinami.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů