Čtvrtek, 12. září 2024

Za posledních 10 let se míra sběru elektroodpadu v ČR zvýšila skoro trojnásobně

Za posledních 10 let se míra sběru elektroodpadu v ČR zvýšila skoro trojnásobně

Za posledních deset let se míra sběru elektroodpadu v Česku zvýšila skoro trojnásobně. Loni se vysbíralo 171.790 tun elektroodpadu, což znamená meziroční nárůst o 11 procent. Nejvíce, téměř 64.000 tun, vysbíral kolektivní systém Elektrowin, který o výsledcích informoval v tiskové zprávě.

Na druhém místě s necelými 62.000 tunami vysbíraného elektroodpadu v ČR se umístila firma Asekol, na třetím společnost Rema systém, která vysbírala skoro 30.000 tun. Následují Retela a Ekolamp, které se přiblížily 5000 tunám. Kolektivní systémy sběru elektroodpadu jsou financované z recyklačních poplatků placených spotřebiteli při nákupu výrobku.

V posledních letech se celkové množství vysbíraného elektroodpadu, který následně putuje k recyklaci, zvyšuje, vyplývá z dat kolektivních systémů pro sběr elektroodpadu v Česku. V roce 2020 společnosti vysbíraly přibližně 118.000 tun, o rok později 133.000 tun, v roce 2022 pak 152.000 tun. "Nárůst je způsoben vysokou poptávkou po moderních technologiích a elektronických zařízeních v domácnostech i firmách. Je proto stále důležitější zajistit co největší využití elektrospotřebičů poté, co doslouží," uvedl předseda představenstva Elektrowin Roman Tvrzník.

Nejvíce se daří sběru velkých elektrospotřebičů jako jsou například pračky či lednice. Naopak u menších elektrospotřebičů, třeba fénů, kulm na vlasy a kuchyňských robotů, je stále prostor pro zlepšení. Všechna místa určená ke sběru elektrozařízení jsou k nalezení například v Registru míst zpětného odběru.

Organizace spojených národů (OSN) letos upozornila, že objem odpadu z elektronických zařízení globálně stoupá, zatímco míra jeho recyklace je stále nízká a pravděpodobně se bude ještě snižovat. Podle březnové zprávy Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) vzniklo za rok 2022 celosvětově 62 milionů tun elektronického odpadu. Dá předpokládat, že v roce 2030 se globálně vyprodukuje 82 milionů tun elektronického odpadu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů