Sobota, 26. října 2024

ESG reporting: jak proměnit povinnost v příležitost

Evropské asociace plánují výrobcům elektrozařízení pomoci s naplňováním jejich ESG strategie a zlepšením udržitelnosti podnikání.

ESG reporting: jak proměnit povinnost v příležitost

ESG reporting bude brzy povinný pro mnoho velkých společností včetně výrobců elektrozařízení. Budou muset transparentně sledovat a zveřejňovat široké spektrum údajů o dopadech svého podnikání v různých oblastech, jako je ochrana životního prostředí (E), sociální a zaměstnanecké otázky (S) a řízení a správa společnosti (G).

Povinnost reportingu nepřímo ovlivní i menší firmy, které jsou součástí dodavatelských řetězců. Subdodavatelé mohou sehrát klíčovou roli při naplňování ESG cílů svých odběratelů a významně tak přispět k jejich úspěšnému reportování. Proaktivním zapojením umožní velkým společnostem snadněji vykazovat komplexní a relevantní údaje.
,,Firmy budou muset reportované informace doplnit i o konkrétní čísla, což platí i pro výrobce elektrozařízení a jejich aktivity v oblasti odpovědné recyklace výrobků," vysvětluje Petr Číhal, obchodní ředitel společnosti EKOLAMP, která zajišťuje zpětný odběr a recyklaci světelných zdrojů a dalších elektrozařízení.
Evropská iniciativa na podporu reportingu ESG
Výrobcům elektrozařízení chce při plnění jejich ESG cílů pomoci i kolektivní systém EKOLAMP prostřednictvím iniciativy evropských asociací EucoLight a LightingEurope. Tyto asociace spolupracují jak s evropskými systémy pro zpětný odběr, tak se samotnými výrobci osvětlovacích zařízení. Díky tomu mají přístup k důležitým informacím a rozumějí potřebám samotných výrobců.
,,Cílem je podpořit výrobce při přizpůsobení jejich podnikání novým legislativním a tržním požadavkům. Díky tomuto projektu budeme moci připravit nové služby, které i našim členům pomohou se strategií udržitelnosti a ESG reportingem," vysvětluje Petr Číhal.
Iniciativa se zaměří na podporu výrobců elektrozařízení v klíčových oblastech ESG. Počítá se s podporou výpočtu, sledování a snižování uhlíkové stopy, což je klíčové pro ESG reporting a pozitivní vnímání firmy u investorů i zákazníků. Dále pomoc s ESG due diligence, která pomůže identifikovat rizika v oblasti životního prostředí, sociální odpovědnosti a řízení a navrhne opatření k jejich minimalizaci.
Dalšími oblastmi pro reporting jsou trvanlivost a recyklovatelnost produktů a využívání recyklovaných materiálů ve výrobcích. Zlepšování těchto parametrů pomáhá splnit přísnější legislativní požadavky a snížit environmentální dopad.
,,Díky dlouhodobé a úzké spolupráci s asociací EucoLight můžeme našim členům poskytnout přidanou hodnotu prostřednictvím připravovaných nástrojů. Věříme, že jim v blízké budoucnosti pomohou při plnění povinností v oblasti ESG reportingu a udržitelnosti," uzavírá Petr Číhal ze společnosti EKOLAMP.


Výpočet uhlíkové stopy
Sledování a snižování uhlíkové stopy je klíčovým prvkem pro splnění rostoucích požadavků na snižování emisí a optimalizaci environmentálního dopadu. Patří k zásadním součástem ESG reportingu a pomáhá firmám lépe prezentovat svůj odpovědný přístup u investorů a spotřebitelů.
ESG due diligence
Důkladná analýza ESG faktorů a identifikace rizik, jež mohou ovlivnit podnikání, a návrh opatření k jejich snížení a využití nových příležitostí.
Trvanlivost a recyklovatelnost produktů
Zlepšování trvanlivosti a recyklovatelnosti výrobků snižuje jejich negativní dopad na životní prostředí a zároveň pomáhá naplnit přísnější legislativní požadavky EU na udržitelnost a delší životní cyklus produktů.
Obsah recyklovaných materiálů
Zvyšování podílu recyklovaných materiálů ve výrobcích je klíčovým faktorem pro udržitelné podnikání. Splnění legislativních požadavků a zvýšení atraktivity produktů pro zákazníky, kteří preferují ekologicky šetrné výrobky, je stále důležitější.
O společnosti EKOLAMP s.r.o.
Společnost EKOLAMP je neziskový kolektivní systém pro zpětný odběr elektrozařízení. Zdarma poskytuje služby sběru a recyklace jak firmám a institucím, tak i běžným občanům. Kolektivní systém EKOLAMP sdružuje výrobce a dovozce elektrozařízení, za které plní jejich zákonné povinnosti týkající se sběru elektroodpadu. Za tímto účelem buduje po celé České republice širokou síť sběrných míst a zajišťuje sběr a svoz použitých elektrozařízení a jejich zpracování včetně následného využití materiálu a odstranění zbytkových odpadů. Více informací na www.ekolamp.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů