Čtvrtek, 12. září 2024

Čína dokončila největší přečerpávací vodní elektrárnu na světě

Čína dokončila největší přečerpávací vodní elektrárnu na světě

Čínská státní společnost State Grid dokončila největší přečerpávací vodní elektrárnu na světě. Poslední z celkem 12 čerpadel elektrárny Feng-ning v provincii Che-pej zahájila komerční provoz v neděli. S odvoláním na zprávu čínského serveru China Energy News to uvedla agentura Bloomberg.

Elektrárna v hodnotě 19 miliard jüanů (62 miliard Kč) má kapacitu 3,6 gigawattu (GW). Velikostí překonala přečerpávací elektrárnu Bath County ve Spojených státech, která má kapacitu tři gigawatty. Největší českou přečerpávací vodní elektrárnou jsou Dlouhé stráně, čínská elektrárna má výkon více než pětinásobný.

Přečerpávací vodní elektrárna má dvě vodní nádrže spojené potrubím, jedna je umístěna na níže položeném místě a druhá na vyšším místě. V době přebytku energie se čerpadla používají k vytlačování vody do horní nádrže. Když je poptávka po elektřině, gravitace táhne vodu zpět dolů přes turbínu, která vyrábí elektřinu. Přečerpávací vodní elektrárny jsou tak ekologickým řešením pro ukládání přebytečné či levné elektrické energie.

Elektrárna Feng-ning má také dvě turbíny vybavené technologií proměnlivé rychlosti, které jsou první svého druhu v zemi. Umožňují elektrárně rychleji reagovat na změny v zatížení elektrické sítě.

Podle čínského národního energetického úřadu chce země do roku 2030 rozšířit kapacitu svých přečerpávacích elektráren na 120 gigawattů. Do června činil instalovaný výkon přečerpávacích elektráren v zemi 55 GW.

Skladování energie bude hrát významnou roli při takzvané zelené transformaci. Pomůže totiž vyrovnat přerušovanou výrobu elektřiny z větrných a slunečních elektráren. Největšími investory v tomto sektoru jsou právě State Grid a firma China Southern Power Grid.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů