Pátek, 13. září 2024

Umělá inteligence pomáhá chránit původní druhy ryb

Umělá inteligence pomáhá chránit původní druhy ryb

V rámci iniciativy Tech4All byl v Norsku zaveden nový systém, který efektivně chrání původní druhy lososů. Pokročilá technologie, vyvinutá společností Huawei, využívá umělou inteligenci k rozpoznávání druhů ryb a zajišťuje zdraví lokálních vodních ekosystémů. Projekt, který je součástí širšího globálního úsilí o ochranu biodiverzity a podpory udržitelného rozvoje, byl nedávno oceněn GeSI Digital with Purpose Award 2024 za přínos k ochraně biologické rozmanitosti.

Projekt na ochranu původních druhů v Norsku spočívá ve vývoji a nasazení automatizovaného filtračního systému, který efektivně rozpoznává a odfiltruje růžového lososa, invazivní druh, který ohrožuje původní populaci atlantických lososů v Norsku. Růžový losos, původně nasazený do norských řek v 60. letech, se vyznačuje rychlým rozmnožovacím cyklem a negativně ovlivňuje místní ekosystémy. Jeho přítomnost v řekách zvyšuje konkurenci při získávání potravy, přenos chorob a po smrti ryb navyšuje obsah dusíku ve vodě, což může vést k úhynu dalších vodních organismů.
,,Už v květnu 2021 se společnost Huawei zavázala k iniciativě Digital with Purpose, kde jsme slíbili zavést praktické kroky k tomu, aby naše podnikání pozitivně ovlivňovalo společnost," uvedla Joyce Liu, ředitelka programu TECH4ALL v Huawei. ,,Naše technologie nejen chrání biodiverzitu, ale také podporuje místní komunity, které jsou závislé na přírodních zdrojích. Atlantický losos je klíčovou součástí norské identity a úspěch našeho projektu ukazuje, že máme potenciál chránit tyto cenné ekosystémy po celém Norsku."
Vývoj systému trval dva roky a jeho pilotní nasazení proběhlo na řekách Kongsfjord a Storelva v roce 2023. Díky pokročilé umělé inteligenci a speciálně navrženému algoritmu bylo možné během minulého rozmnožovacího období úspěšně odklonit více než 6000 růžových lososů. Systém využívá podvodní kamery a automatizovanou bránu, která se uzavře, pokud identifikuje růžového lososa, a tím jej odkloní do záchytné nádrže. Naopak původní druhy, jako je atlantický losos, mohou pokračovat dále proti proudu k místům svého tření.
Ocenění GeSI Digital with Purpose Global Award ukazuje význam technologií pro ochranu přírody. Projekt ochrany lososů v Norsku, podporovaný společností Huawei, názorně ilustruje, jak mohou inovace pomoci chránit životní prostředí, a zároveň přinášet výhody pro komunity, které jsou na přírodních zdrojích závislé.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů