Pondělí, 16. září 2024

Podíl dřevostaveb by mohl stoupnout ke 30 pct, míní Hoffmann ze Saint Gobain

Podíl dřevostaveb by mohl stoupnout ke 30 pct, míní Hoffmann ze Saint Gobain

Podíl dřevostaveb na nových domech by mohl v nadcházejících letech stoupnout ke 30 procentům, nyní je to kolem 14 procent. ČTK to řekl člen představenstva společnosti Saint-Gobain Nikola Hoffmann při dnešním představení tiny house (malé dřevostavby) podle studentského návrhu v areálu výrobního závodu Rigips v Horních Počaplech. Rigips spadá do skupiny Saint-Gobain.

Rigips v ČR vyrábí od roku 1999. Přibližně polovina produkce míří na export, z toho nejvíce do Švýcarska, dělá například sádrokartonové desky, omítky, štěrky a podhledy. Skupina Saint-Gobain podniká v oboru stavebních materiálů.

Dřevostavby mají podle Hoffmanna velký prostor pro růst, z pohledu vlivu na životní prostředí jde o udržitelnější výstavbu. Nároky na spotřebu vody, přepravu materiálu a podobně jsou nižší. Zásadní předností je také výrazně kratší doba stavby oproti běžnému domu, řekl.

Autorem domu a vítězem studentské architektonické soutěže je František Exner ze stavební fakulty ČVUT. Právě domy typu tiny house jsou podle Hoffmanna jednou z variant, kam se může stavebnictví ubírat. Obecně vidí velký prostor pro růst podílu dřevostaveb, třeba i proto, že zdražuje pracovní síla a je nedostatek řemeslníků. Dřevostavby je možné vyrobit přímo v závodě a poté je na místo přepravit a smontovat. Zásadně také stoupá důraz na udržitelnost a recyklaci.

Podle něj firma letos čekala výraznější pokles stavebnictví, ale některým značkám se naopak daří i velmi dobře. "A myslím, že ani ten příští rok nebude ve výrazném propadu nebo že by měla nastat dramatická změna. Dneska už víme, že se začínají prodávat byty, poptávka se trochu oživuje," řekl Hoffmann. Dodal, že nadále jsou ve stavebním útlumu rodinné domy. Větší oživení této výstavby očekává až koncem příštího roku nebo začátkem roku 2026. "Ale rozhodně nehrozí, že by se nestavělo," doplnil.

V Rigips v ČR pracuje 110 lidí. Spadá pod Saint Gobain Constraction Products s ročním obratem kolem sedmi miliard korun a ziskem kolem jedné miliardy korun. Saint Gobain Constraction Products má zhruba 1500 zaměstnanců. Celkově skupina Saint-Gobain v ČR zaměstnává na 4500 lidí, má roční obrat asi 25 miliard korun a 14 výrobních závodů. Celosvětově zaměstnává na 160.000 lidí v 75 zemích. Navrhuje, vyrábí a distribuuje materiály a služby pro stavebnictví a průmysl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů