Středa, 18. září 2024

Liberecká zoo vytvořila expozici tropických ještěrů, jsou v ní hlavně gekoni

Liberecká zoo vytvořila expozici tropických ještěrů, jsou v ní hlavně gekoni

Liberecká zoo otevřela expozici tropických ještěrů, kteří se v chovech zoologických zahrad objevují zřídka. Vybudování expozice s deseti terárii stálo přes milion korun. Jsou v ní ohrožení gekoni či jeden z největších a nejbarevnějších chameleonů, což je pardálí. Exotičtí ještěři jsou v pavilonu ZooExpo, kde doplňují mezi návštěvníky oblíbenou expozici tropických žab. Novináře o tom dnes informoval ředitel zahrady David Nejedlo.

"My jsme udělali velmi dobrou zkušenost s expozicí žab, a to z několika důvodů. Je to pro nás zajímavá práce, většinu veřejnosti to zajímá a dá se naplnit poslání zoologických zahrad i u takto malých expozic, kdy velká část obyvatel nových expozic je v záchranných programech," uvedl Nejedlo.

Terária si podle kurátorky chovu plazů a obojživelníků v liberecké zoo Petry Hnídové nechali vyrobit tak, aby byla uzpůsobená na míru požadavkům jednotlivých druhů. "Všechna terária jsou vybavena umělými liánami, korkovými větvemi a imitacemi skály nebo stromů, do kterých jsou zasazeny živé tropické rostliny a mechy, " dodala.

Největší expozici má chameleon pardálí, v dalších teráriích je karibský ještěr anolis mramorovaný, dasie smaragdová z jihovýchodní Asie z čeledi scinkovitých ještěrů a ostatní obývají různé druhy gekonů. Mezi ni je i jeden z nejohroženějších gekonů světa žijící v Tanzanii, což je modrý. Dalšími jsou atraktivně zbarvený gekon psychedelický z Vietnamu, tři druhy z Madagaskaru nebo "mistr kamufláže" ploskorep Henkelův. Do měsíce ještě přibude i kriticky ohrožený gekon, který se vyskytuje jen na jednom svahu malého karibského ostrůvku Union. "Je to drobný gekonek, který nemá ani český název," uvedla Hnidová.

Cílem podle ní není ohrožené ještěry jen ukazovat návštěvníkům zoo. "Chceme je rozmnožit a chceme vytvořit záchovnou populaci v rámci Evropy," řekla. Asi nejnáročnější bude podle ní odchov ploskorepa. "Abychom je rozmnožili, tak je musíme zazimovat. Takže my je od konce října do března zchladíme v jedné místnosti, a potom je dáme zase k sobě a budeme doufat, že z toho něco bude. Je to chovatelská výzva," dodala.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů