Pátek, 18. října 2024

Sbírkové skleníky Výstaviště Flora zaplní tisíce kvetoucích orchidejí

Sbírkové skleníky Výstaviště Flora zaplní tisíce kvetoucích orchidejí

Tisíce kvetoucích orchidejí budou k vidění na prodejní výstavě Klenoty pralesa, kterou od pátku 18. října až do neděle 3. listopadu ve svých sbírkových sklenících uspořádá Výstaviště Flora Olomouc. Organizátoři vystaví i desítky druhů vzácných orchidejí z různých koutů světa. K vidění budou tzv. diamantové a opičí orchideje. Novinářům to dnes řekla ředitelka Výstaviště Flora Eva Fuglíčková.

"Olomoucké sbírkové skleníky díky výstavě Klenoty pralesa 2024 zaplní unikátní kolekce orchidejí od pěstitelů z tuzemska i ze zahraničí, která v dané chvíli nebude nikde jinde v České republice k vidění," uvedla Fuglíčková. Lidé uvidí i opičí orchideje neboli rod Dracula, jejichž květy připomínají tváře a hlavičky malých opiček.

Premiéru měly opičí orchideje na loňské výstavě Klenoty pralesa a u návštěvníků vzbudily velkou pozornost. "Oproti loňskému roku dovezeme ještě více druhů opičích orchideji. A to nejen do expozice, ale i do prodeje," uvedla pěstitelka tropických rostlin Markéta Aubrechtová, s níž Výstaviště Flora při přípravě prodejní výstavy Klenoty pralesa spolupracuje.

Mezi další vystavené rarity budou patřit diamantové orchideje, jejichž okrasné listy jsou protkány zlatou či stříbrnou žilnatinou. Součástí výstavy bude i rostlina vanilky, což je liánovitá orchidej. Organizátoři přivezou také pozoruhodné střevíčníky rodu Paphiopedilum s velkými květy s charakteristickým bačkůrkovitým pyskem.

Chybět na výstavě nebude ani královna všech orchidejí z rodu Vanda, která dokáže žít bez substrátu pouze ze vzdušné vlhkosti. "Vykvétá nádhernými květy zahrnujícími celou škálu barevných kombinací, které si člověk jen stěží dokáže představit. Na výstavě bude také mystická Vanda kvetoucí nádhernými modrými květy, které jsou v přírodě velmi vzácné a ojedinělé," podotkla Aubrechtová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů