Čtvrtek, 19. září 2024

Novela zákona o emisních povolenkách bude čelit návrhu na zamítnutí

Novela zákona o emisních povolenkách bude čelit návrhu na zamítnutí
13.9. 2024 - Vládní novela zákona o obchodování s emisními povolenkami bude ve třetím čtení čelit návrhu na zamítnutí. V dnešním druhém čtení ho vznesl poslanec opoziční SPD Jiří Kobza, který chtěl předlohu zamítnout již v prvním čtení. Kobza svůj návrh zdůvodnil tím, že obchod s emisními povolenkami je nástroj, který prodraží život občanů. Druhé čtení předlohy Sněmovna dnes nedokončila, vrátí se k němu zřejmě v příštím týdnu.

Vládní předloha má zavést zejména pravidlo, že peníze z prodeje emisních povolenek bude možné využít jen na opatření, která budou snižovat nebo kompenzovat důsledky změny klimatu. Novela reaguje na upravenou směrnici EU, která vyžaduje, aby veškeré výnosy z povolenek byly využity na ochranu klimatu. Předloha také v souladu s evropskou směrnicí upravuje pravidla emisních povolenek pro námořní dopravu. Za nejzávažnější přestupky zvyšuje horní sazbu pokut z pěti na 20 milionů korun.

Poslanci ANO opět poukazovali na to, že vláda nepřevádí do zákona celou evropskou směrnici, ale vynechala část zavádějící systém s označením ETS 2, který zahrnuje povolenky i na dopravu nebo vytápění. Podle poslankyně Bereniky Peštové (ANO) se toho vláda zalekla. Bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) poznamenal, že vláda se chytla do vlastní pasti, když si uvědomila, co by schválení přineslo.

Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek ve Sněmovně řekl, že považuje za nutné odložit zavedení systému EU ETS 2. Česká strana podle něj bude požadovat revizi tohoto systému.

Emisní povolenky nakupují elektrárny a další průmyslové podniky, které vypouštějí do ovzduší skleníkové plyny, hlavně oxid uhličitý. Jedna povolenka opravňuje podnik vypustit do atmosféry jednu tunu oxidu uhličitého, případně ekvivalentního množství jiného plynu. Vykazovat emise musejí i letecké společnosti.

Jednání Sněmovny dnes ve 14:00 skončilo, byť druhé čtení předlohy poslanci nedokončili. Sejdou se opět v úterý ve 14:00.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů