Středa, 18. září 2024

Zatím spadlo 30 % očekávaných srážek. Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, na doporučení Ústřední povodňové komise vyhlásil hejtman stav nebezpečí

Zatím spadlo 30 % očekávaných srážek. Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, na doporučení Ústřední povodňové komise vyhlásil hejtman stav nebezpečí

Nová výstraha platí hlavně pro Opavsko, Krnovsko a Jesenicko, kde se očekávají extrémní srážky a rozlití řek. Odra by měla kulminovat v pondělí ráno, Bohumínem by mělo protékat až 1 820 kubíků vody za sekundu. Aktuálně v ČR spadlo 30 % předpokládaných srážek, půda se nasytila a nyní se naplňují koryta řek. Obyvatelé by se měli připravit na možnost evakuace. Extrémní předpovědi se tak naplňují zejména v Moravskoslezském kraji. Proto vyzvala Ústřední povodňová komise tamního hejtmana, aby vyhlásil stav nebezpečí podle krizového zákona. Podle aktuálních predikcí se dá předpokládat 3. povodňový stupeň na většině území. Výraznější srážky by měly být i v pondělí. Naopak pozitivněji se zatím vyvíjí situace na řece Sázavě.

,,Doposud spadlo 30 % předpokládaných srážek, půda i lesy na celém území jsou už nasyceny a nedokáží pojmout více vody, srážky proto teď budou odtékat už jen povrchově koryty řek. Nejsložitější situace je v Moravskoslezském kraji, zejména na Opavsku a Krnovsku, kde srážky přijdou jak dnes, tak zítra i pozítří. Všechna opatření jsou zapojená, ale pokud se naplní předpovědi, nelze vyloučit ani rozsáhlejší evakuace. Proto jsme vyzvali hejtmana kraje Bělicu, aby vyhlásil stav nebezpečí, toky zde mohou přesáhnout úroveň stoleté vody. Občanům ČR doporučuji, aby sledovali povodňové mapy dostupné na webových stránkách ČHMÚ či na portálu Mapy.cz, a záplavová území dostupná na čtyřech webových portálech ČHMÚ, MŽP, MZe a VÚV," říká ministr životního prostředí a předseda Ústřední povodňové komise Petr Hladík s tím, že odkazy jsou uvedené na konci tiskové zprávy.

Vydatné srážky na celém území ČR pokračují. Do sobotního rána na celém území ČR napršelo 20 až 100 mm. Nejvíce na Vysočině a Ostravsku přes 100 mm, v horských oblastech Krkonoš a Jeseníků 100 až 175 mm. Nejvyšší čtyřiadvacetihodinový úhrn ze stanic ČHMÚ hlásily v sobotu k sedmé hodině ráno Zlaté hory na Jesenicku: 175 mm, v Krkonoších Labská bouda 173 mm. Nejvydatnější srážky za exponované období lze očekávat nadále na severním návětří hor v široké oblasti od Jizerských hor až po Beskydy, na návětří Železných hor a Žďárských vrchů, z nižších poloh pak nejvíce na Ostravsku, Opavsku a Přerovsku. Situaci bude výrazně i nadále komplikovat silný vítr, který bude na Moravě odpoledne a večer a zejména pak v noci na neděli výrazně zesilovat na nárazy 20 až 25 m/s. Hrozí tak četné vyvrácení stromů vlivem podmáčené půdy.

,,Nejsložitější situace je v tuto chvíli v povodí Odry. V Jeseníkách intenzivně pršelo a dobrá není ani předpověď na příštích 24 hodin. Předpokládají se další srážkové úhrny i přes 200 mm. To zřejmě vyvolá další vzestupy povodňových hladin, zejména na řece Opavě. Situaci budeme ještě upřesňovat v dalších hodinách a během noci na neděli. Složitá situace může být především v Krnově, Opavě nebo Kravařích," řekl ministr zemědělství Marek Výborný s tím, že v uplynulých letech bylo v povodí řeky Opavy postaveno pět suchých nádrží, které mají retenční prostor o velikosti 1,4 mil. m3 a v současnosti pomáhají situaci v povodí horní Opavy částečně mírnit.

V Povodí Vltavy hraje zásadní roli Vltavská kaskáda, kde je od včerejška odtok 450 m3/s. Během dnešního odpoledne bude navýšen na 550 m3/s. Znamená to, že v Praze se následně zvýší průtok zhruba na 800 m3/s, zůstane ale stále v rámci 1. povodňového stupně. Důležité také je, že vodní nádrž Lipno je podle odhadů prozatím schopna pojmout všechny předpovídané srážky. Dobrá zpráva je také to, že i na Orlíku zatím nadále roste retenční prostor, to znamená, že do nádrže přitéká méně vody, než z ní odtéká. Postupně jsou aktivována všechna mobilní protipovodňová opatření v povodí Vltavy, která byla v posledních letech vytvořena. Jde např. o mobilní hrazení na Jiráskově nábřeží v Českých Budějovicích, sklopení Jelení lávky v Českém Krumlově, postavení mobilního hrazení v Bechyni, Soběslavi, Veselí nad Lužnicí nebo Zruči nad Sázavou.

,,Jsme v nepřetržité komunikaci s vedením všech pěti podniků Povodí. Na základě upřesňujících předpovědí a stavu řek v jednotlivých místech pracovníci Povodí manipulují s odtoky jednotlivých vodních nádrží tak, abychom situaci pomohli zvládnout. Ukazuje se to názorně třeba v povodí Moravy. Dnes ráno byl přítok do přehrady Vír 80 m3/s, odtékalo z ní ale jen 25 m3/s, což výrazně pomáhá s regulací hladiny pod přehradou. Do brněnské přehrady přitékalo 70 m3/s, odtok byl 57 m3/s, účinně tak pomáháme transformovat povodňovou vlnu," dodal ministr zemědělství Výborný.

V Povodí Labe zaznamenali během posledních 24 hodin nejvyšší srážkový úhrn, na Špindlerovce v Krkonoších to bylo 227 mm a i nadále zde intenzivně prší. V důsledku srážek došlo během večera a noci k intenzivnímu vzestupu vodních stavů a průtoků na vodních tocích pramenících v Krkonoších, Orlických horách, na Vysočině a Jizerských horách s překročením 3. stupně povodňové aktivity na řadě míst. Relativně klidná situace zatím zůstává v povodí Ohře, i zde ale muselo dojít např. k odstranění bobřích hrází, které blokovaly koryto řeky a hrozilo její rozlití.

,,Dosavadní celkový úhrn spadlých srážek je už na některých místech přes 200 mm a na exponovaných místech Krkonoš a Jeseníků se bude pohybovat za celou epizodu - tedy do pondělí - mezi 400 až 500 mm srážek," říká ředitel Českého hydrometeorologické ústavu Mark Rieder a doplnil, že situaci budou nadále upřesňovat. Aktualizované informace budou k dispozici na hydro.chmi.cz v sekci "Hydrologické předpovědi".

,,Vzhledem k tomu, že v Moravskoslezském kraji hrozí velké evakuace, vyzvali jsme kraj, aby vyhlásil stav nebezpečí. Následně svoláme další jednání Ústředního krizového štábu a zajistíme potřebnou spolupráci všech složek. Evakuace se bude týkat i dalších oblastí. Pro tento případ mají všechny obce připravené své evakuační plány. Chtěl bych všechny, kterých se to bude týkat, požádat o trpělivost a spolupráci se starosty a s hasiči," doplňuje ministr vnitra Vít Rakušan.

Odkazy na mapy záplavových území

Mapa ČHMÚ:
https://chmi.maps.arcgis.com/apps/instant/sidebar/index.html?appid=34fa7f95912b4be3b9d8e3f856dac0ad

Mapa VÚV TGM:
https://geoportal.vuv.cz/aplikace/zaplavova-uzemi

Mapa MŽP:
https://webmap.dppcr.cz/dpp_cr/povis.dll?MAP=rizika&lon=14.5608451&lat=49.5413658&scale=241920

Mapa MZe:
https://voda.gov.cz/?page=zaplavova-uzemi-mapa

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů