Čtvrtek, 19. září 2024

Nová povinnost pro obce: Oddělený sběr textilního odpadu

Nová povinnost pro obce: Oddělený sběr textilního odpadu

Všechny obce v České republice čeká důležitá změna v oblasti odpadového hospodářství. Od 1. ledna 2025 začne platit povinnost obcí zajistit oddělené soustřeďování textilních odpadů. Vstupuje totiž v platnost nová vyhláška č. 273/2021 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady.

Podle § 59 odst. 2 zákona č. 541/2020 Sb., o odpadech, mají obce povinnost určit místa pro oddělené soustřeďování komunálního odpadu, a to alespoň nebezpečného odpadu, papíru, plastů, skla, kovů, biologického odpadu, jedlých olejů a tuků a od 1. ledna 2025 rovněž textilu.
Všechny obce tak budou mít povinnost nabídnout místo, kde bude možné textilní odpad odevzdat. Bude záležet na rozhodnutí obce, jakou formu separovaného sběru textilního sběru zvolí.
Využití stávajících systémů sběru textilu
Dobrou zprávou je, že obce mohou nadále využívat existující systémy sběru textilu, jako jsou nádoby provozované charitativními organizacemi nebo soukromými společnostmi. Klíčovou podmínkou však je, že tyto organizace musí od 1. ledna 2025 disponovat příslušnými povoleními ke sběru textilního odpadu. Pokud tomu tak nebude, obce budou muset najít alternativní řešení.
Může se jednat o následující formy sběru textilního odpadu:
  • sběrné nádoby na textilní odpad rozmístěné v ulicích,
  • místo určené pro odkládání textilních odpadů na sběrných dvorech,
  • pravidelné sběry textilního odpadu do dočasně přistavených nádob,
  • tzv. pytlový sběr dům od domu v pravidelných intervalech,
  • a další.
Ministerstvo životního prostředí obcím doporučuje k separovanému sběru textilu přistupovat stejně jako v případě ostatních tříděných složek komunálního odpadu, jako jsou papír, plasty, kovy a sklo. To znamená v případě větších měst a obcí rozmístit sběrné nádoby v ulicích.
Kontejnery pro sběr textilu
Společnost ELKOPLAST nabízí škálu kovových kontejnerů určených pro sběr použitého textilu. Tyto kontejnery jsou ideální volbou pro obce, které hledají spolehlivé a odolné řešení pro splnění nové legislativy. Kovové kontejnery zajišťují nejen efektivní sběr, ale také odolnost proti vandalismu a povětrnostním vlivům, což je klíčové pro dlouhodobé používání.
,,V naší nabídce naleznou obce nabídku ověřených a kvalitních kovových kontejnerů určených pro sběr textilního odpadu," říká obchodní ředitel firmy ELKOPLAST, Tomáš Burša.
Kontejnery na textil jsou uzamykatelné. Speciální komorový vstupní otvor zabrání krádežím a případnému přebírání vhozeného textilu. Bezpečnostní vhoz je navíc opatřen prvky tlumícími nárazy při dovírání na obou dorazových hranách. Současně je kontejner navržen tak, aby se zabránilo zatékání vody při dešti. Kontejner je možné využít jak pro sběr textilního odpadu, tak i pro sběr recyklovatelného textilu.
,,Očekáváme zvýšenou poptávku po tomto sortimentu. Doporučujeme tedy našim zákazníkům, aby kontejnery na textil objednávali s dostatečným předstihem, abychom mohli zaručit dodání před koncem roku," uzavírá Tomáš Burša z firmy ELKOPLAST.
Podpora opětovného použití textilu
Obce mohou i nadále sbírat použitý textil pro opětovné použití, například pro charitativní účely. Je však nezbytné zajistit, aby tento sběr byl jasně oddělen od sběru textilního odpadu. Obce by měly tuto skutečnost transparentně komunikovat svým občanům, aby byl systém sběru efektivní a přehledný.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů