Pondělí, 28. října 2024

Analýza: V Břeclavi méně třídí odpad lidé v rodinných domech než na sídlišti

Analýza: V Břeclavi méně třídí odpad lidé v rodinných domech než na sídlišti

Větší rezervy v třídění odpadu mají v Břeclavi lidé v rodinných domech než na sídlišti, většinu nevytříděného odpadu tvoří bioodpad. Pomocí analýzy obsahu popelnic na směsný odpad to zjistily Technické služby ve spolupráci s firmou Eko-Kom. Město o tom informovalo na svých internetových stránkách.

Zatímco na sídlištích bylo možné vytřídit 48 procent odpadu v černých popelnicích, v domovní zástavbě to bylo 59 procent. Nejvyšší podíl na nevytříděném odpadu měl kompostovatelný materiál, na sídlišti tvořil 19 procent obsahu černých popelnic, v domovní zástavbě dokonce 34 procent.

Rozbor prokázal velmi dobré třídění elektroodpadu a nebezpečného odpadu, který se v analyzovaném obsahu téměř nenacházel. Na dobré úrovni bylo i třídění nápojových kartonů, skla, kovů a textilu. Rezervy jsou také u třídění papíru a plastů.

"Výsledky nás překvapily, nečekali jsme, že čísla u některých složek budou tak vysoká. Z analýzy vyplývá, že v třídění by měli být Břeclavané daleko důslednější - zvlášť proto, že na tom v budoucnu budou záviset náklady, které město s likvidací odpadu bude mít," uvedl místostarosta Milan Klim (ANO), který má odpadové hospodářství ve městě na starosti. Podle něj se bude rozbor odpadu opakovat, aby bylo možné úroveň separace sledovat.

V současnosti město platí za odpadové hospodářství přes 40 milionů korun ročně, v přepočtu tedy 1600 korun na jednoho obyvatele. Lidé přitom platí za popelnice poplatek 900 korun.

"Bez důsledného třídění zejména bioodpadu nelze dosáhnout kritérií, které bude muset Břeclav v příštích letech splnit. Podle nové legislativy budou v roce 2025 obce muset recyklovat 60 procent komunálního odpadu, za dalších pět let ještě o pět procent více a v kalendářním roce 2035 už 70 procent. Přímo úměrně s tím se postupně bude zvyšovat cena za tunu komunálního odpadu uloženého na skládce," dodal Klim.

Město v minulosti testovalo systém adresného třídění odpadu s odměnami ve formě snížení poplatku pro ty, kdo budou odpad třídit důsledně. Z 25.000 lidí ve městě se ale k systému připojilo pouze 8000 obyvatel, což bylo pod stanovenou hranicí pro pokračování programu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů