Čtvrtek, 19. září 2024

Rybníkáři mohou začít žádat o dotace na rekonstrukci nebo odbahnění rybníků

Rybníkáři mohou začít žádat o dotace na rekonstrukci nebo odbahnění rybníků

Rybníkáři mohou ode dnes žádat o dotace na stavbu, rekonstrukci nebo odbahnění rybníků a vodních nádrží. Ministerstvo zemědělství mezi ně rozdělí 130 milionů korun. Cílem podpory je zadržení vody v krajině, posílení protipovodňových funkcí rybníků a zvýšení bezpečnosti. Mezi lety 2016 až 2024 poskytlo MZe na podporu rybníků a vodních nádrží postupně ve čtyřech výzvách přes miliardu korun na celkem 103 rybníků. Žádosti o dotace bude ministerstvo přijímat prostřednictvím jednotného dotačního portálu do 31. října letošního roku.

Peníze na výstavbu nových, obnovu zaniklých či rekonstrukci stávajících rybníků poskytne ministerstvo na rybníky větší než dva hektary. O podporu na odbahnění značně zanesených rybníků mohou žádat rybníkáři s rybníkem o výměře dva až 30 hektarů.

Podle ministerstva všechny vystavěné rybníky pomáhají zadržet vodu v krajině a mají důležitý vliv také při povodních. Každý z nich je navíc významným krajinný prvkem, který pomáhá udržovat lokální mikroklima, stabilní hladinu podzemních vod a vytváří biotop s rozmanitými živočišnými i rostlinnými druhy, uvedl úřad.

V Česku se v současné době nachází přibližně 24.000 rybníků a vodních nádrží o celkové ploše kolem 52.000 hektarů, vyplývá z takzvané Modré zprávy o stavu vodního hospodářství.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů