Pátek, 20. září 2024

Zatopená fotovoltaika nemusí vždy do koše, klíčová je ale odborná manipulace

Zatopená fotovoltaika nemusí vždy do koše, klíčová je ale odborná manipulace

Škody napáchané povodněmi v posledních dnech se nevyhýbají ani domácím a firemním fotovoltaikám. A zatímco škody na solárních panelech bývají minimální, pro většinu baterií nebo střídačů je setkání s vodou konečná. Definitivní odpověď nyní majitelům nabídne až odborná revize.

Instalační firmy v segmentu fotovoltaiky by se měly připravit na množství zákazníků, kteří budou po víkendových povodních potřebovat revizi svého fotovoltaického systému. Zatímco v případě tornáda do byly právě fotovoltaiky, které dodávaly domácnostem elektřinu jako první, v případě povodně je před zapojením na revizi vyčkat.
V situaci, kdy mohl být poškozen systém fotovoltaiky nebo bateriového úložiště je pro majitele hlavním úkolem se zařízením nemanipulovat a zavolat si na pomoc technika firmy, která systém instalovala. ,,Omezte přístup do zasažené oblasti a zajistěte, aby do blízkosti zařízení nemohli lidé ani zvířata, dokud není potvrzeno, že je bezpečné. Pokud to podmínky dovolí, je samozřejmě na místě co nejdříve odčerpat vodu z prostoru, kde jsou umístěny baterie a střídače," upozorňuje Michal Petřek, manažer pro inovace českého distributora solárních technologií Raylyst.
Nejmodernější baterie vydrží funkční i po zatopení na 72 hodin
Ani v případě zaplavení baterií ale nemusí být nutná náhrada zařízení. Jak upozorňuje Michal Petřek, nejmodernější systémy se pyšní vlastnostmi, díky kterým mohou být funkční i přesto, že pod vodou zůstaly i několik dní. ,,Jde například o nové baterie Huawei Luna2000 S1, která dle testů zůstane funkční i přesto, že byla zatopena po první bateriový modul 72 hodin."
I v takovém případě je ale klíčová spolupráce s odborníky a kompletní technická revize. Její součástí je ověření funkčnosti střídačů a baterií, zda nedošlo k jejich poškození, jističů, pojistek i dalších elektrických komponent, a nakonec i kontrola systému pro připojení k distribuční soustavě a integrity zapojení. Výstupem z revize jsou nakonec tři možné výstupy - opětovné zapojení systému či v případě poškození definice poškozených komponent k náhradě a také zápis pro pojišťovnu.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů