Pátek, 27. září 2024

ČR hostilo mezinárodní forenzní konferenci k potírání nelegálního obchodu s ohroženými druhy rostlin a zvířat

ČR hostilo mezinárodní forenzní konferenci k potírání nelegálního obchodu s ohroženými druhy rostlin a zvířat

Ministerstvo životního prostředí uspořádalo spolu s Centrem environmentálních forenzních věd Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a s Evropskou komisí v prostorách Karolina v Praze druhý zářijový víkend mezinárodní konferenci - EU Wildlife Forensic Conference. Na konferenci zazněla řada příspěvků českých expertů například k metodice odběrů vzorků při odhalení případů wildlife crime, genetické identifikaci neživých exemplářů ohrožených druhů či radiokarbonovém datování slonoviny. Organizaci konference a její význam z hlediska prohloubení mezinárodní spolupráce a k zefektivnění prevence, odhalování a potírání wildlife crime vyzdvihla také ředitelka DG Environment z Evropské komise Florika Fink-Hooijer.

,,Boj proti nelegálnímu obchodu s ohroženými druhy rostlin a zvířat nebo z částí jejich těl, jako jsou slonovina nebo nosorožčí rohy, je i pro nás důležitým tématem kvůli potřebě uchování biologické rozmanitosti. V minulosti byly díky činnosti kontrolních orgánů CITES právě za podpory využití wildlife forenzních metod odhaleny a stíhány významné případy pašování vzácných druhů papoušků, slonoviny, nosorožčích rohů či tygrů. Vláda proto připravuje revizi v loňském roce ukončeného Akčního plánu pro potírání nelegálního obchodu s ohroženými druhy živočichů a rostlin. Jeho součástí právě budou i opatření na podporu dalšího wildlife forenzního výzkumu a jeho aplikaci v praxi k efektivnímu boji s wildlife crime," říká ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Na konferenci se setkalo 100 expertů z 25 zemí, odborníci představili aktuální výsledky moderního forenzního výzkumu a jejich využití k efektivnějšímu potírání nelegálního obchodu s ohroženými druhy rostlin a živočichů chráněných úmluvou CITES, ale i třeba nelegálního pytlačení či zabíjení volně žijících zvířat (wildlife crime). Za Ministerstvo životního prostředí konferenci zahájil náměstek ministra životního prostředí Jiří Lehejček.

Na konferenci v Praze se poprvé setkali jak zástupci orgánů vymáhajících právo v oblasti životního prostředí (v ČR je to například Česká inspekce životního prostředí, Celní správa ČR, Policie ČR), tak i pracovníci wildlife forenzního výzkumu z akademického sektoru a univerzit vyvíjející a zdokonalující forenzní metody využitelné k potírání tohoto závažného druhu kriminality.

Aplikace forenzních věd je klíčovou součástí moderních vyšetřovacích postupů k boji proti wildlife crime. V závislosti na typu prověřovaného vzorku biologického materiálu se může jednat například o morfologické či genetické metody, použití metod veterinární patologie, radiokarbonového datování, chemických metod a dalších. Ty při vyšetřování pomáhají například při druhové determinaci zadržených exemplářů, ať již živých či neživých (může se jednat o různé výrobky a produkty z ohrožených druhů), specifikaci původu exemplářů (geografického původu nebo zda se jedná o exempláře z odchovu nebo z volné přírody), případně určování příčin jejich úmrtí (např. i z ČR jsou známé případy trávení dravců furadanem).

Na konferenci zazněla řada příspěvků českých expertů například k metodice odběrů vzorků při odhalení případů wildlife crime, genetické identifikaci neživých exemplářů ohrožených druhů, radiokarbonovém datování slonoviny nebo například genotypovém určování původu rysů a luskounů.

Organizaci konference ocenila ve svém proslovu i Florika Fink-Hooijer, ředitelka DG Environment z Evropské komise. Podle ní konference v souladu s cíly EU Action plan against wildlife trafficking přispěje k prohloubení mezinárodní spolupráce mezi zainteresovanými institucemi vymáhajícími právo v oblasti životního prostředí a forenzními pracovišti, a tedy i k zefektivnění prevence a odhalování a potírání wildlife crime.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů