Středa, 2. října 2024

Pod vedením UJEP vzniká unikátní výzkumné centrum CESMOD

Pod vedením UJEP vzniká unikátní výzkumné centrum CESMOD

Experti a expertky z oblasti Smart Cities, Smart Villages a Smart Regions (zkráceně konceptu SMART), vysokých škol a inovačních center se prostřednictvím Technologické agentury ČR (TA ČR), Programu na podporu aplikovaného výzkumu a inovací SIGMA, sdružili v Centru výzkumu pro odolnou, smart, inovativní a udržitelnou společnost (CESMOD). Interdisciplinární centrum posílí odborné kompetence a znalosti veřejné správy a vytvoří výzkumné zázemí pro kvalitnější naplňování národní Koncepce Smart City z roku 2021 i dalších politik a strategií.

Obrovským úspěchem ústecké univerzity a jejích partnerů v silné národní konkurenci je získání čerstvě zahájeného více než pětiletého projektu CESMOD, který komplexně řeší problematiku rozvoje konceptu SMART. Jeho hlavním řešitelem je Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem při zapojení dalších vysokých škol a expertních organizací.
,,Projekt je unikátní mimo jiné tím, že v rámci jednoho centra budou společně řešena témata, kterými se v minulosti zabývaly různé instituce v rámci desítek izolovaných projektů," vyzdvihuje komplexnost CESMOD hlavní řešitelka projektu dr. Hana Brůhová Foltýnová z FSE UJEP.
V České republice jedinečné výzkumné centrum CESMOD společně utvořilo deset institucí za finanční pomoci Programu na podporu aplikovaného výzkumu a inovací SIGMA, 5. veřejné soutěže - dílčí cíl 5: Průřezová podpora v opatření Dlouhodobé výzkumné záměry a Řešení aktuálních potřeb VaVaI. Toto interdisciplinární centrum sdružuje experty z organizací v oblasti Smart Cities, Smart Villages a Smart Regions, vysokých škol a inovačních center, a disponuje špičkovým vybavením a infrastrukturou mateřských institucí.
,,Projekt je zaměřen na vybudování dlouhodobé odborné kapacity pro socioekonomický výzkum v oblasti rozvoje odolné, SMART a udržitelné společnosti. Ta by měla posílit odborné kompetence a znalosti veřejné správy a vytvořit výzkumné zázemí pro kvalitnější naplňování státních politik a strategií, které jsou užitečné pro rozvoj inovativních řešení v území. Konečnými uživateli našich výsledků tedy budou například Ministerstvo pro místní rozvoj a další ministerstva řešící problematiku smart city, orgány státní správy, ale také krajské i místní samosprávy," upozorňuje hlavní řešitelka.
Význam tohoto projektu zdůrazňuje prorektor pro vědu a výzkum UJEP doc. Jan Slavík, PhD.: ,,Naše ambice jsou vysoké. Tlakem na komplexní a interdisciplinární povahu výzkumu, aktivní spoluprací s aplikačními garanty a Ministerstvem pro místní rozvoj ČR chceme kultivovat institucionální prostředí v České republice, které umožní účinnější prosazování veřejných politik a povede ke zvyšování well-beingu jak obyvatel, tak dalších subjektů národního hospodářství."
Spoluřešitelé
Exkluzivní řešitelský tým CESMOD tvoří spolu s UJEP: Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze, Vysoká škola ekonomická v Praze, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava, Masarykova univerzita, Jihomoravská agentura pro veřejné inovace JINAG, spolek, Národní síť Zdravých měst České republiky, Inovační centrum Ústeckého kraje, z. s., STEM/MARK, a. s., a Obce v datech, s. r. o.
Inovativní řešení pro ČR
Snahou projektu je podpořit kvalitativní rozvoj společnosti, aby mohla lépe a efektivněji využít inovativní řešení, tzn. zvýšit povědomí, akceptaci, koordinaci a efektivitu jejich zavádění u všech cílových skupin (státní správa a samospráva, univerzity, firmy a občanská společnost). Koncept SMART bude definován ve specifických podmínkách ČR, budou zkoumány hlavní výzvy pro jeho další rozvoj, navrhovány úpravy legislativy a strategií, a poskytnuta metodická podpora pro plánování a efektivní realizaci SMART řešení zvláště pro města, venkovské obce a svazky obcí.
,,Současně projekt významným způsobem upozorní na nutnost vzdělávání a zvyšování povědomí o SMART problematice mezi zájmovou veřejností. Zapojení univerzit nám umožňuje efektivně se věnovat i vzdělávání studentů a zaměstnanců vysokých škol," připomíná Hana Brůhová Foltýnová.
Transfer SMART znalostí a technologií
Transfer SMART znalostí a technologií do různých životních situací cílových skupin bude postaven na podpoře síťování, výměně zkušeností, sdílení dobré praxe, a podpoře konkrétních subjektů při plánování a realizaci SMART opatření, příp. přímo living labs.
Zároveň bude vyvíjen speciální software, který bude s využitím aktuálních informací (v reálném čase) sloužit jako podpůrný nástroj pro aplikaci evidence-based policy a kvalitní evaluaci.
,,Praktická realizace a implementace inovací proběhne na všech úrovních, národní, regionální i místní, aby byl podpořen rozvoj všech typů obcí a regionů i digitální a zelená tranzice," uzavírá Brůhová Foltýnová.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů