Čtvrtek, 17. října 2024

Rajčata a bylinky z laboratoře? Hydroponie šetří vodu a energii

Rajčata a bylinky z laboratoře? Hydroponie šetří vodu a energii

Že k pěstování bazalky nebo rajčete potřebujete záhon nebo aspoň truhlík se zeminou už dávno neplatí. Při takzvaném hydroponickém pěstování vám k tomu stačí jen speciální kontejner a roztok. Zní vám to jako sci-fi? Možná totiž ani nevíte, že v obchodě už "rajče z laborky" kupujete. Jedna taková laboratoř na pěstování, přesněji hydroponická stanice, je k vidění celý říjen v nákupním centru Metropole Zličín, kde se o ní můžete dozvědět víc.

Speciální pěstící laboratoř pochází z dílny odborníků z GreeenTech, českého start-upu, který s výrobou technologií pro hydroponické pěstování plodin u nás začal jako vůbec první. Nenápadná skříň plná zeleně možná vypadá jako okrasa do obývacího pokoje, přitom jde ale o mechanismus plný automatizované technologie. ,,V Metropoli Zličín jsme představili naší novou farmu pod názvem Urbi., která je řekl bych revolucí na trhu. Je nenáročná na spotřebu energií a vody, nepotřebuje složité přípojky, je jednoduchá na správu a konec konců vypadá designově. Urbiho. jsme vyvíjeli rok a jsem rád, že ho můžeme předvést právě na zdejším festivalu udržitelnosti," říká Dmitrij Lipovskij, zakladatel společnosti GreeenTech.
Rychlá sklizeň a flexibilní využití
Kontejner má rozměry 188 x 160 x 81 cm a za měsíc v něm můžete vypěstovat až 120 salátu nebo bylinek. A co víc, hydroponie spotřebuje až o 90 % méně vody než tradiční zemědělství. Jak to? Hydroponické farmy, včetně té provozované GreeenTechem, fungují na základě recirkulace vody, která neustále koluje v systému. Do vody jsou nejprve přidány živiny, čímž se vytvoří roztok, který nahrazuje půdu. Rostliny z tohoto roztoku vstřebávají většinu potřebných látek, zatímco rostou směrem k umělému osvětlení.
Na své výpěstky nemusíte v případě hydroponie ani moc dlouho čekat. Čerstvou bazalku si vychutnáte za 5 týdnů, mátu za 4 týdny a třeba salát Tralex za 6 týdnů. Navíc hydroponie umožňuje pěstování také v prostorách, kde byste to možná nečekali. A díky úspornosti si ji lze pořídit i do bytu, nebo do kanceláře. ,,Náš Urbi. je velice flexibilní. Jelikož nám stačí klasická zásuvka 230 v, pak nejsme absolutně limitovaní. Mezi naše zákazníky se řadí převážně hotely, restaurace a potravinové řetězce," říká Dmitrij Lipovskij. Hydroponické zařízení Urbi. společnosti GreenTech jek vidění v nákupním centru Metropole Zličín po dobu celého měsíce října, kdy zde probíhá festival udržitelnosti, který přináší řadu dalších zajímavých a inspirativních řešení a workshopů.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů