Sobota, 26. října 2024

E.ON v číslech - 100

E.ON v číslech - 100

100 let nepřetržitého fungování oslavil letos na podzim dispečink distribuční společnosti EG.D, která patří do skupiny E.ON.

Před sto lety zapsal dispečer inženýr Pokorný první záznam do provozního deníku a týkal se provedení manipulace v rozvodně Brno-Černovice. Tehdy se ještě dispečinku říkalo rozdělovací služba a první dispečerské sály v Západomoravských elektrárnách (předchůdce současného E.ONu) byly na dnešní Lidické ulici v Brně. Od té doby funguje dispečerské řízení, které se v počátcích nazývalo ,,rozdělovací služba" bez jakékoliv pauzy či přerušení, a to dokonce i ve válečném období, až do dnešních dnů.

Dispečink hraje zásadní roli při distribuci elektrické energie z elektrárny až do zásuvky každého zákazníka napájeného ze sítě společnosti EG.D. Dispečeři zajišťují, aby dodávky elektřiny byly neustále stabilní a bezpečné. Mezi jejich hlavní úkoly patří nepřetržité monitorování stavu sítě, uvolňování částí sítě z provozu pro pracovní činnosti či provádění manipulací v síti pro vymezování poruchových míst. Dispečeři povolávají pohotovostní pracovníky EG.D k opravám poruch a ve spolupráci s nimi řeší jejich odstranění a obnovu dodávky zákazníkům. Manipulace v síti provádí zapínáním a vypínáním spínacích prvků sítě, buď telefonickými pokyny provozním pracovníkům v terénu, nebo na dálku prostřednictvím dispečerského řídicího systému. K jeho činnostem patří také monitorování a regulace výkonu a napětí zdrojů připojených do soustavy, zpracování hlášení o událostech v síti a o poruchách, evidenci pracovních činností v síti a udržování aktuálního zobrazení ve schématech pro řízení sítě. Pod nepřetržitým dohledem dispečinku je provoz celé distribuční soustavy na zásobovacím území EG.D, které se nachází na území Jihomoravského kraje, Jihočeského kraje a v částech Zlínského kraje, kraje Vysočina a Olomouckého kraje.

V současné době je dispečerské řízení EG.D plně digitalizované. Pomocí moderní techniky, nasazovaní nových chytrých technologií a díky aktuálním schématům sítě nízkého napětí v dispečerském řídicím systému s propojením až po jednotlivé odběratele mají dispečeři možnost prakticky v reálném čase získávat informace přímo ze sítí od nejvyššího napětí na úrovni napětí 400 kV až po jednotlivé odběratelů v sítích nízkého napětí, což dává nové možnosti pro efektivní a spolehlivé řízení sítí všech úrovní napětí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů