Sobota, 26. října 2024

ASEKOL generálním partnerem konference předcházení vzniku odpadů!

ASEKOL generálním partnerem konference předcházení vzniku odpadů!

Dne 10.10. se již tradičně koná konference ASEKOL Předcházení vzniku odpadů, jejíž je AEKOL generálním partnerem.

Konference je určena všem, kteří se zajímají o téma předcházení a opětovné použití odpadů, a kteří vítají a chtějí rozvíjet i v České republice oběhové hospodářství. Nejčastěji se konference účastní pracovníci působící v odpadovém hospodářství z řad firem i samospráv. Na konferenci se potkáte se zástupci klíčových resortů a organizací (MŽP, MPO, KÚ, kontrolní orgány apod.), představiteli obcí, firem z rozmanitých výrobních odvětví i neziskových organizací. Konference je ideální příležitostí pro navázání nových kontaktů a zahájení nové spolupráce a projektů.

Všichni příznivci odpadové problematiky se letos mohou těšit na tato vybraná témata letošního ročníku:

  • Povinnost obcí zajistit oddělené soustřeďování textilních odpadů od 1. ledna 2025 a další legislativní novinky (nařízení o obalech a obalových odpadech (PPWR), zavedení zálohového systému na nápojové obaly, směrnice o právu na opravu?)
  • Plýtvání potravinami a potravinové odpady
  • Elektroodpad a digitalizace odpadového hospodářství

Mimo novinek na poli legislativy je konference věnována čtyřem základním oblastem. Velice aktuální je povinný sběr textilu a obuvi ve městech a obcích, který začíná platit od 1. ledna 2025. Jak se připravit, kdo zaplatí náklady, v jaké fázi jsou přípravy systému rozšířené odpovědnosti výrobce, nebo jak zlepšit úroveň recyklace?? Na tyto a další otázky odpoví dopolední panelová diskuse. Na tuto panelovou diskusi naváže blok věnovaný potravinovým odpadům a budou představeny aktuální projekty a ty nejzajímavější aktivity na tomto poli. Po obědě účastníky čeká další ožehavá panelová diskuse, a to na téma zavedení zálohového systému vybraných nápojových obalů, které vzbuzuje značné kontroverze. Celou akci pak uzavře blok věnovaný elektronickému odpadu a digitalizaci odpadového hospodářství.

Více informací najdete zde.

Přenos konference je možné sledovat zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů