Pátek, 19. dubna 2024

Průběh revize referenčního dokumentu o BAT (BREF) Velká spalovací zařízení - Česká iniciativa Domácí paliva

Průběh revize referenčního dokumentu o BAT (BREF) Velká spalovací zařízení - Česká iniciativa Domácí paliva

Ve dnech 17. až 18. června 2014 proběhlo v Seville ve Španělsku neformální jednání k partikulárním problémům, které se řeší v rámci revize referenčního dokumentu o BAT (BREF) "Velká spalovací zařízení" (z angl. Large Combustion Plants).

Začátkem roku 2014 vzniklo v rámci revize referenčního dokumentu o BAT (BREF) "Velká spalovací zařízení" celkem 9 národních iniciativ, které se vždy zaměřily na regionální, případně odvětvovou problematiku týkající se velkých spalovacích zdrojů. Česká republika na výše zmíněném jednání prezentovala iniciativu, která se týká nastavení podmínek pro spalování lignitu v Závěrech o BAT (z angl. Best Available Techniques). Tuto iniciativu v Seville podpořili také někteří zástupci EU (např. Polsko, Řecko). Bylo deklarováno, že je nutné zabývat se podmínkami spalování nejen lignitu, ale i tzv. "domácími palivy", tedy palivy, které jsou součástí palivové základny jednotlivých států EU a které mohou mít rozdílné vlastnosti (složení, výhřevnost), je tedy nutné toto zohlednit při revizi dokumentu o nejlepších dostupných technikách.

Mezi další iniciativy, případně prezentované problémové okruhy, které by mohly mít dopad na nastavení podmínek provozu u jednotlivých spalovacích zařízení v České republice spadaly např.: problematika vztahu směrnice Evropského parlamentu a Rady 2010/75/EU o průmyslových emisích a referenčního dokumentu o BAT (BREF) "Velká spalovací zařízení", dále problematika energetické účinnosti v rámci Závěrů o BAT a v neposlední řadě problematika krátkodobých emisních průměrů při spalování procesních plynů u výroby železa a oceli.

Ze závěru jednání vyplynulo, že jednotlivé prezentované problémové okruhy budou dále rozpracovávány, budou sbírána a analyzována další data a toto vše se promítne do revidovaného referenčního dokumentu o BAT (BREF) "Velká spalovací zařízení".

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů