Sobota, 27. dubna 2024

Počerady žádají o prodloužení emisní výjimky kvůli instalaci nové technologie

Počerady žádají o prodloužení emisní výjimky kvůli instalaci nové technologie

Provozovatel hnědouhelné elektrárny Počerady na Lounsku žádá o prodloužení současné emisní výjimky pro rtuť do konce dubna 2027, aby měl dostatek času na instalaci nové technologie. Podle výzkumu lze využít aditivum, které dokáže problematickou látku efektivně navázat. Skupina Sev.en Česká energie, pod níž elektrárna patří, již vybrala nejvhodnější metodu aplikace této látky i zhotovitele příslušného dávkovacího zařízení. ČTK o tom dnes informovala mluvčí skupiny Eva Maříková.

Výjimka má skončit u dvou kotlů 30. června, u dalšího na konci roku a u zbylých dvou 30. června 2025. Podle ekologických organizací Greenpeace a Hnutí Duha i advokátní kanceláře Frank Bold je udělení výjimky v rozporu se zákonem.

"Máme stanovený harmonogram prací s pevnými termíny do roku 2027 a výjimku potřebujeme prodloužit pouze z toho důvodu, abychom zvládli technologii nainstalovat, vyladit a řádně otestovat," uvedla Maříková. O současnou emisní výjimku provozovatel elektrárny podle Maříkové žádal ze stejného důvodu jako naprostá většina ostatních velkých českých elektráren a tepláren. "Abychom získali čas na aplikovaný výzkum k odstranění emisí rtuti, pro kterou tehdy neexistovalo funkční řešení," sdělila mluvčí a doplnila, že se na řešení přišlo po letech spolupráce s Elektrárnou Chvaletice, ČVUT a dalšími subjekty.

První emisní výjimka pro Počerady byla udělena s tím, že v době jejího trvání provozovatel nainstaluje filtrační technologii, aby limity splnil, uvedl v pondělí mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek. "Již tehdy jsme upozorňovali, že rozhodnutí o výjimce neobsahuje dostatečné záruky, které by provozovatele opravdu vedly k úpravám elektrárny v požadovaném časovém úseku. To se nyní plně projevilo - provozovatel po dobu trvání výjimky nic nedělal a nyní pouze žádá o delší výjimku," uvedla v tiskové zprávě právnička Eliška Beranová z expertní skupiny Frank Bold. "Takový postup je zjevně v rozporu se smyslem zákona o integrované prevenci," dodala.

"Jsme smířeni s tím, že se ekoaktivisté budou snažit náš záměr blokovat podobně, jak tomu bylo v uplynulých pěti letech," reagovala Maříková a připomněla nedávné rozhodnutí krajského soudu v Ostravě. "Zamítl žalobu, kterou aktivisté podali na ministerstvo životního prostředí kvůli obdobné emisní výjimce pro jiný náš uhelný zdroj - Elektrárnu Chvaletice," řekla. Z odůvodnění rozsudku vyplývá, že výjimka byla udělena v souladu se zákonem, nezpůsobí závažné znečištění a neohrozí vysokou úroveň ochrany životního prostředí, dodala mluvčí.

Elektrárna Počerady patří pod skupinu Sev.en Česká energie finančníka Pavla Tykače. Původně ji měla od bývalého majitele, Skupiny ČEZ, převzít v letošním roce. Firmy se podle Greenpeace domluvily na předání ke konci roku 2020 kvůli přípravě na včasné splnění emisních limitů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů