Sobota, 20. dubna 2024

Připomínkové řízení - novela zákona č. 25/2008 Sb. o IRZ

Ministerstvo životního postředí předložilo do mezirezortního připomínkového řízení návrh zákona, kterým se mění zákon o integrovaném registru znečišťování a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí.

Připomínkové řízení - novela zákona č. 25/2008 Sb. o IRZ

Stručně k obsahu:

Návrh novely reaguje na podnět vyplývajícího z tzv. ekoauditu, který se týkal vymezení okruhu povinných subjektů podle § 3 odst. 2 zákona č. 25/2008 Sb. (jednalo se o provozovatele, na něž se nevztahuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 166/2006, kterým se zřizuje evropský registr úniků a přenosů znečišťujících látek, přesto tito provozovatelé mají evidenční a případně též ohlašovací povinnosti ve vztahu k integrovanému registru znečišťování životního prostředí (IRZ), a to výhradně na základě národní legislativy).

Podle navrhované novely má tak dojít ke snížení počtu provozovatelů, kteří mají evidenční a ohlašovací povinnosti podle tohoto zákona - konkrétně se v § 3 odst. 2 se nově odkazuje na doplňovanou přílohu zákona, která obsahuje taxativní výčet průmyslových činností, včetně prahových hodnot.

Mezi další změny patří zrušení povinnosti autorizace hlášení podávaných prostřednictvím integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí (ISPOP). Další změnou v oblasti ISPOP je zrušení možnosti zasílání plné moci k zastupování povinného subjektu prostřednictvím datové schránky ministerstva. Upřesněny byly také kompetence MŽP.

Soubory týkající se novely jsou k dispozici zde:

irz-a-ispop.pdf [ 129.17 kB ]

317predkladaci-zprava.pdf [ 86.4 kB ]

416duvodova-zprava.pdf [ 267.36 kB ]

Zdroj: Ing. Petr Havelka, ředitel České asociace odpadového hospodářství (www.caoh.cz)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů