Čtvrtek, 28. března 2024

Obce musejí zajistit třídění bioodpadu. Velká města mají sběrná místa už teď

Od příštího roku bude muset být v obcích a městech alespoň jedno místo, kde půjde třídit biologický odpad.

Obce musejí zajistit třídění bioodpadu. Velká města mají sběrná místa už teď
  • Od příštího roku budou muset města a obce zajistit svoz a třídění bioodpadu.
  • Podle navrhované vyhlášky jim však stačí jen jedno sběrné místo na obec.
  • Statisícová města se spoléhají hlavně na sběrné dvory a velkoobjemové kontejnery, některá dotují menší hnědé popelnice.

Od příštího roku bude muset být v obcích a městech alespoň jedno místo, kde půjde třídit biologický odpad. Může mít různou podobu - obce dostaly ve svém výběru volnou ruku, zda dají přednost sběrným dvorů, velkoobjemovým kontejnerům, nádobám nebo třeba kompostárnám.

Podle zjištění HN většina měst s počtem obyvatel nad 100 tisíc využije hlavně sběrné dvory a velkoobjemové kontejnery. "Brno jde zatím cestou sběrných dvorů, kde mohou občané průběžně odkládat bioodpad. Ve městě jich je 37," uvedl například mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Město zároveň loni odstartovalo program, v rámci něhož zaplatilo polovinu ceny zájemcům o kompostéry.

Praha uvádí u dvorů nižší čísla: má jich 17 a navíc jedno stabilní sběrné místo rostlinného bioodpadu v Malešicích. V první polovině příštího roku, kdy začne být sběr a svoz povinný, chystá přistavět i nejméně 350 velkoobjemových kontejnerů. "Počet hnědých kontejnerů není rozhodnut," dodává magistrát.

Hustá síť menších hnědých popelnic by ale podle odborníků byla účinnější než několik objemnějších míst. Evropská komise totiž požaduje, aby členské státy snížily do roku 2020 množství biologického odpadu na svých skládkách. Pokud Česko své závazky nesplní, může platit pokutu.

Původně se měl ke každému "hnízdu" s barevnými kontejnery dodat ještě jeden hnědý na bioodpad, ministerstvo ale nakonec zmírnilo své požadavky a podle navrhované vyhlášky stačí, když v obci bude aspoň jedno sběrné místo.

Podle Iva Kropáčka z Hnutí Duha je ovšem pro třídění odpadů velice důležitá vzdálenost. Kdyby tedy teoreticky připadal jeden sběrný dvůr na statisícové město, téměř nic by se nezměnilo. "Když je vzdálenost vyšší, ta vytříděnost samozřejmě klesá," uvedl Kropáček a poukázal i na průzkumy mezi lidmi. Už před 10 lety agentura Factum Invenio zjistila, že většina lidí je ochotna třídit odpady, pokud má kontejnery do 50 metrů od bydliště.

Petr Havelka z České asociace odpadového hospodářství však upozorňuje na vysoké náklady. "Třídění pomocí hnědých popelnic v ulicích je zřejmě nejefektivnější. Na druhou stranu toto řešení s sebou nese i určité náklady a ne všechny obce na to v krátké době mají připravené prostředky," uvedl.

Podle něj by se k třídění bioodpadu mělo přistupovat postupně, volbu systému v rámci jednotlivých obcí proto oceňuje. "Například lokality s velkými bytovými domy bude vhodnější osazovat až za nějaký čas, kdy se systém hnědých nádob v obcích lépe zažije a lidem se postupně vysvětlí, co se do nich může shromažďovat. Do té doby je vhodnější osazovat spíše lokality v zástavbě rodinných domů," míní Havelka.

Právě hnědé popelnice využívá u rodinných domů už několik let Liberec, především ve čtvrti Lidové sady stojí téměř stovka z nich. "V rozmisťování hnědých popelnic na bioodpad bude radnice pokračovat i v příštím roce," potvrdila mluvčí Zuzana Minstrová s tím, že v roce 2015 magistrát plánuje 500 dalších popelnic.

Umístění i svoz popelnic nabídlo město zdarma, zájemci si mohli o nádoby psát do konce listopadu. Kromě nich je v Liberci i 48 velkoobjemových kontejnerů, které lze využívat na jaře a na podzim, a dva sběrné dvory.

Využívání hnědých popelnic u rodinných domů potvrzuje i Plzeň či Olomouc, hanácká metropole se dokonce pyšní bezmála sedmi tisíci popelnicemi. "Město je distribuuje zdarma," doplnila mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá. Kromě sběrných dvorů a velkých kontejnerů navíc město zapůjčilo svým obyvatelům i okolo sedmi set kompostérů, přičemž na další období chystá nových dvě stě.

V některých městských obvodech Ostravy lidé také narazí na hnědé popelnice na bioodpad, jejich plošné rozmístění ale město neplánuje. Chystá totiž mimo jiné výstavbu nové třídicí linky, která změní způsob třídění směsného odpadu. Dále nabízí i sběrné dvory a velkoobjemové kontejnery, a to tak, že v každém z 23 městských obvodů je minimálně jeden z nich.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů