Pátek, 26. dubna 2024

Zápach v Nymburce vzniká podle radnice ve firmě Azos

Zápach v Nymburce vzniká podle radnice ve firmě Azos

Zápach, který už více než rok obtěžuje některé obyvatele Nymburka, pochází z firmy Azos, jež upravuje povrchy kovových dílů hlavně pro automobilový průmysl. ČTK to dnes řekl starosta Tomáš Mach (ČSSD). Kontrola v závodě podle něj potvrdila, že je společnost Azos původcem zápachu. Azos toto tvrzení popírá. Tvrdí, že oficiální výsledky měření Státního zdravotního ústavu zatím nejsou známy.

"Už je jisté, že zápach jde z firmy Azos," řekl ČTK Mach. Problematikou zápachu v Nymburce se zabývá také Středočeský kraj. Podle mluvčí kraje Nicole Mertinové bylo při šetření zjištěno, že při výrobě prokazatelně vzniká zápach ve výrobní hale. "Dále bylo identifikováno několik míst, kde by mohlo docházet k úniku zápachu z výroby do okolního prostředí. Podle přítomných zástupců firmy se již tento problém řeší zakrytím technologické části výroby," uvedla Mertinová. Dalším krokem bude podle ní instalování technologie na čištění vzduchu v místě, kde budou tyto emise vypouštěny do ovzduší. "Firma Azos zajistí do konce dubna zakrytí technologické části výroby tak, aby při výrobě nedocházelo k samovolnému úniku fugitivních emisí," dodala Mertinová. Fugitivní emise jsou emise uvolňované do atmosféry okny, dveřmi a jinými větracími průduchy.

Mediální zástupce firmy Karel Samec ale ČTK řekl, že není prokázáno, že zápach v Nymburce způsobuje Azos. "Na jednání bylo domluveno měření fugitivních emisí přímo ve výrobní hale. Měření zajišťuje Státní zdravotní ústav v Praze a zatím nejsou k dispozici žádné oficiální výsledky," doplnil Samec.

Azos nyní zavádí do výroby nové barvy s menším obsahem organických látek. Podle Samce je to další krok, který má přispět ke snížení emisí unikajících do ovzduší. Poukázal na to, že firma už svedla emise do jednoho výstupního místa, což byl první krok k jejich omezení. Na konci dubna chce nainstalovat ještě další přídavná zařízení u výrobní linky. Od přelomu února a března také postupně přechází na zcela novou generaci barev obsahujících o 75 procent méně těkavých organických látek. Nižší obsah rozpouštědel umožňuje další snížení emisí z procesu vypalování.

Společnost podle Samce nad rámec svých povinností provedla od poloviny loňského roku opatření za více než dva miliony korun. Zahrnují vyvedení spalin do původně nevyužívaného komína dostatečně nad výškovou úroveň přilehlých bytových domů, nadstandardní servis vzduchotechniky, kontinuální měření provozu či aktuální přechod na novou generaci barev. Další finanční náklady pak bude představovat připravované technické řešení týkající se omezení fugitivních emisí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů