Pátek, 26. dubna 2024

Úřady prověřují 23 staveb kvůli novele zákona o procesu EIA

Úřady prověřují 23 staveb kvůli novele zákona o procesu EIA

Ministerstva dopravy, životního prostředí a pro místní rozvoj zkoumají, zda 23 hotových dopravních staveb odpovídá požadavkům nového zákona o hodnocení vlivů stavebních projektů na životní prostředí (EIA). Devět těchto staveb požadavkům vyhovuje, zbytek by měl být prověřený do poloviny července. Na dnešním setkání s novináři to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec. Pokud by některá stavba nevyhověla, může ČR přijít o dotace EU na tuto konkrétní stavbu.

Česko více než deset let v této oblasti neplnilo požadavky EU, když do tuzemského práva nepřevedlo příslušná unijní legislativní pravidla. "Nám velmi jasně hrozilo riziko nejen zastavení financování dopravních projektů, ale všech projektů, které mají nějakou souvislost s EIA a jsou financovány z evropských zdrojů," upozornil Brabec. Hrozil tak výpadek v čerpání dotací ve výši sto milionů korun, dodal.

Podle ministra dopravy Dana Ťoka toto nebezpečí nyní už nehrozí, Česko by tak peníze na uvedené rizikové projekty mělo dočerpat. Celkem jde o stavby za zhruba 50 miliard korun, deset projektů se týká železnice a 13 silnic. Konkrétně jde například o nové úseky okruhu Prahy, o silnici I/11 u Mokrých Lazců nebo R7 u Nových Spořic. Na železnici je to například rekonstrukce kolejí nádraží v Plzni, nebo přestavba železničního uzlu v pražské Hostivaři.

Novela zákona o procesu EIA vstoupila v platnost letos začátkem dubna. Mimo jiné dává veřejnosti větší prostor pro vstup do procesu posuzování vlivu staveb na životní prostředí. Na druhou stranu ale zkracuje lhůty, mimo jiné i pro rozhodování soudů, řekl Brabec. Zkrátit nynější dlouhou přípravu staveb by mělo i zavedení takzvaného jednotného řízení, kdy by se procesy EIA, územní řízení a stavební řízení sloučily do jednoho řízení, dodal.

V rámci EIA (Environmental Impact Assessment) se posuzují vlivy plánovaných staveb a zařízení na veřejné zdraví a na životní prostředí, tedy na živočichy a rostliny, ekosystémy, půdu, horninové prostředí, vodu, ovzduší, klima a krajinu, přírodní zdroje, ale i na hmotný majetek a kulturní památky. Proces EIA vede krajský úřad nebo ministerstvo životního prostředí, pokud projekt zasahuje do více krajů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů