Sobota, 27. dubna 2024

Kroměříž uspěla s žádostí o stanovisko EIA při zavážení vážanské cihelny

Kroměříž uspěla s žádostí o stanovisko EIA při zavážení vážanské cihelny

Ministerstvo životního prostředí vyhovělo odvolání města Kroměříže a spolku Hortus Moraviae proti rozhodnutí Krajského úřadu Zlínského kraje, podle kterého dokončení rekultivace cihelny v místní části Vážany nemůže mít významný vliv na životní prostředí. Ministerstvo dospělo k opačnému názoru, zavážení dobývacího prostoru by proto mělo být posuzováno podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Věc proto vrátilo krajskému úřadu k vydání nového závěru zjišťovacího řízení, uvedl v dnešní tiskové zprávě mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Společnost Biotrend Morava plánuje proměnu uzavřeného areálu cihelny, vytěženého ložiska hlíny, na veřejně přístupný park se zelení. Zahrnuje to navezení dalšího více než milionu tun zeminy, kamení, hlušiny a případně cihel. "Rozhodnutí ministerstva svědčí o tom, že vedení města bojuje za práva občanů a že je v tomto úsilí úspěšné," uvedl starosta Tomáš Opatrný (ANO).

Podle odborníků je rekultivaci cihelny nezbytně nutné dokončit. Vedení města přitom trvá na zákonném posouzení vlivu na životní prostředí, takzvaném stanovisku EIA, podle starosty zejména s ohledem na dopravní zátěž, hluk a prašnost. "Jako zásadní se jeví stanovení trasy, kudy budou nákladní automobily jezdit. Naším zájmem je společně najít takové řešení, které co nejméně zatíží obyvatele Vážan i celé Kroměříže. Nadále přitom platí, že město se vždy postaví proti tomu, aby cihelna byla zavážena látkami, které by mohly negativně působit na životní prostředí," uvedl Opatrný.

Provoz ve vážanské cihelně byl ukončen v roce 1996. O pět let později Báňský úřad povolil její zavážení zeminou, kamením a hlušinou. Nyní Biotrend Morava k těmto materiálům navrhuje doplnit i cihlu. Cílem rekultivace prostoru těžební jámy je jeho úprava na park s jezírkem, které by mělo vzniknout nově v severní části areálu bývalého hliniště.

Rekultivace by měla vyřešit i problém související s přilehlou bývalou skládkou komunálního odpadu, která se nachází v severovýchodní části dobývacího prostoru, tedy směrem k sídlišti Zachar. "Pata skládky je totiž v kontaktu s důlní vodou, která vyplňuje nejhlubší partie těžební jámy," uvedl Vondrášek. Před jejich zavážením bude nutné podle zástupců radnice důlní vodu, která ohrožuje těleso skládky, odčerpat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů