Pátek, 26. dubna 2024

MŽP vyhlásilo soutěž k Mezinárodnímu dni biodiverzity

22. květen je Mezinárodním dnem biodiverzity, v letošním roce se tematicky zaměřuje na biodiverzitu podporující udržitelný rozvoj.

MŽP vyhlásilo soutěž k Mezinárodnímu dni biodiverzity

"Biodiverzita", neboli biologická rozmanitost, znamená rozmanitost života ve všech jeho formách, úrovních a kombinacích. Zahrnuje genovou variabilitu, variabilitu všech žijících organismů, včetně ekosystémů a ekologických komplexů, jejichž jsou součástí. Nejedná se jen o pouhý součet všech genů, druhů a ekosystémů, ale spíše o variabilitu uvnitř a mezi nimi. Tato obecná definice biodiverzity bohužel značně znesnadňuje přenesení problematiky její ochrany na všechny úrovně, včetně zapojení úrovně nejdůležitější - všech občanů České republiky.

Ministerstvo životního prostředí spolu s ostatními dotčenými resorty v letošním roce připravuje aktualizaci Strategie ochrany biologické rozmanitosti České republiky pro období 2015-2025. Jedním z hlavních cílů nové strategie bude i zvýšení obecného povědomí o významu biodiverzity a její celková popularizace. Všichni občané České republiky by měli být schopni docenit význam biodiverzity pro společnost a i vzhledem k místu svého bydliště a jeho dalšího rozvoje. Biodiverzita kolem nás ovlivňuje naše životy mnohem více, než si většina lidí uvědomuje.

Při příležitosti Mezinárodního dne biodiverzity se Ministerstvo životního prostředí rozhodlo uspořádat soutěž s názvem ,,Myslím na biodiverzitu", která je výzvou pro širokou veřejnost, aby s námi sdílela své soukromé či veřejné aktivity, kterými je podpořena ochrana biodiverzity. Více o soutěži najdete také na tomto odkaze. Více informací o mezinárodním dni biodiverzity naleznete na stránkách informačního systému pro biodiverzitu: www.chm.nature.cz.

Soutěž: ,,Myslím na biodiverzitu"

Ministerstvo životního prostředí u příležitosti mezinárodního dne biologické rozmanitosti vyhlašuje soutěž ,,Myslím na biodiverzitu", která je zacílena na širokou veřejnost a na prezentaci příkladů a zkušeností, jak občané České republiky přispívají k ochraně biodiverzity.

Za adekvátní ochranu biodiverzity na území České republiky je odpovědný stát a jeho instituce, nás však zajímá, jak přispíváte k ochraně biodiverzity právě Vy! Jaké konkrétní aktivity či projekty zaměřené na ochranu biodiverzity realizujete nebo se na nich podílíte v místě svého bydliště či jinde na území České republiky. Mezi takové aktivity a projekty může např. patřit zakládání komunitních zahrad, realizace k biodiverzitě šetrného managementu na vlastních či veřejných pozemcích, chov včel ve městech a další.

Pište své nápady, příklady a realizované projekty na e-mailovou adresu akce@mzp.cz, a to od 22. května do 22. června. Vaše podněty můžou být následně zařazeny jako příklady dobré praxe do aktualizované Strategie ochrany biologické rozmanitosti ČR pro období 2015-2025, kterou právě Ministerstvo životního prostředí připravuje.

Autory 10 nejzajímavějších příspěvků odměníme outdoorovými předměty, jako např. trekingovými holemi, pláštěnkami nebo powerbankou, a zveřejníme na oficiálních stránkách MŽP na Facebooku.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů