Sobota, 4. května 2024

Dobrovolníci dnes uklízeli rezervaci Meandry Smědé, odpadky naplnili 25 pytlů

Dobrovolníci dnes uklízeli rezervaci Meandry Smědé, odpadky naplnili 25 pytlů

Dobrovolníci z Jizersko-ještědského horského spolku dnes uklízeli v Přírodní rezervaci Meandry Smědé při akci Ukliďme Česko. Navzdory chladnému deštivému počasí se do 15. ročníku úklidu zapojily tři desítky lidí. Na pětikilometrovém úseku od mostu v Předláncích po železniční most přes řeku u osady Boleslav dobrovolníci naplnili odpadky 25 pytlů, z řeky vytáhli i čtyři pneumatiky, uvedl dnes večer v tiskové zprávě za spolek Pavel Schneider.

Území Přírodní rezervace Meandry Smědé je několikrát za rok zaplavováno, což přináší obrovské množství odpadků, které spláchne voda z horních partií povodí řeky Smědé. "Odpady z celého Frýdlantska se tak hromadí v meandrech a naplaveninách. Jarní období je pro čištění řeky a jejího okolí nejvhodnější - vegetace ještě nemá listí, terén je prostupnější a odpadky je snazší odhalit," doplnil Schneider.

Letos to ale podle něj neplatilo. "Příroda se probudila v předstihu a proti minulým rokům byly již stromy a keře zelené a byliny narostlé," poznamenal Schneider. To úklid komplikovalo, dobrovolníkům nepřálo ani počasí - většinu dne pršelo, teploty nepřekročily sedm stupňů. "Přesto přibližně 30 odvážlivců dorazilo, oblékli se do holínek a pláštěnek a vyrazili hledat odpadky kolem řeky. Jsme rádi, že i ve velmi nepříznivém počasí se lidé vydají čistit přírodu od odpadků, dokazují tak, že jim na stavu naší krajiny opravdu záleží," dodal.

V rezervaci Meandry Smědé je chráněn přírodní ráz údolní nivy podhorské řeky s přirozeně se vyvíjejícím říčním korytem, se slepými rameny a s fenoménem štěrkopískových náplavů. Spolek uklízel v rezervaci Meandry Smědé poprvé v roce 2005. Letos bylo ve srovnání s jinými lety odpadu méně. Třeba v roce 2007 dobrovolníci na pětikilometrovém úseku Smědé naplnili odpadem 139 pytlů a posbírali 129 pneumatik. Před dvěma lety naplnili dokonce 191 pytlů odpadky, pneumatik bylo 43, do úklidu se tehdy ale zapojilo 70 lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů