Středa, 8. května 2024

Vlna veder zlikvidovala většinu komárů na jižní Moravě

Vlna veder zlikvidovala většinu komárů na jižní Moravě

Jižní Moravu kvůli panujícím tropickým vedrům sužuje letos méně komárů než v minulosti. V lužních oblastech regionu, tedy na Břeclavsku, Hodonínsku a Znojemsku, je totiž krajina téměř vyprahlá. S komáry musí lidé počítat jen na Břeclavsku v Lednici a okolí a také v polesí Soutok u Lanžhota. ČTK to dnes řekl Oldřich Šebesta z krajské jihomoravské hygienické stanice. Komáří populaci sleduje 25 let, aby mohl koordinovat celoplošnou likvidaci bodavého hmyzu.

"Letošní rok je co do výskytu komárů mimořádně podprůměrný. Drtivá většina jejich tradičních líhnišť je totiž vyschlá," uvedl Šebesta.

Jinak tomu bylo v polesí Soutok na soutoku řek Moravy a Dyje. V této oblasti, která je největším polesím v ČR, pokáceli před několika týdny bobři stromy, a na několika desítkách hektarů tak vznikla mokřina. Lokálně se tam přemnožili komáři. Oblast je ale mimo zástavbu a situace se tam zlepšuje.

S komáry musí počítat také návštěvníci Lednice, která je vyhlášená svým zámkem. Hmyz se přemnožil u Lednických rybníků. "Je to ale tradiční stav. V této lokalitě jsou na to lidé již zvyklí. Je dobré vždy večer použít repelent," doplnil Šebesta.

Situace se podle něj může výrazně změnit, pokud vlnu veder vystřídají vydatné deště. Například loni se potýkala jižní Morava s komáří kalamitou překvapivě až v říjnu, kdy také po vlně veder přišly za teplého počasí silné přeháňky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů