Sobota, 18. května 2024

Nové tůně vznikají i díky Norským fondům

Nové tůně vznikají i díky Norským fondům

Projekt "Nové mokřady a tůně jako místa pro biodiverzitu v Libereckém kraji 2021 - 2024", podporovaný Finančním mechanismem Norska 2014 - 2021 v rámci Výzvy RONDANE a realizovaný libereckým Institutem pro udržitelný rozvoj o. p. s. (IPUR), se blíží úspěšnému závěru. Jeho klíčovým výstupem je 77 nových tůní na území Libereckého kraje, nejvíce jich krajinu zpestří v okolí Jablonného v Podještědí a u Nového Boru. Nové lokality zlepší podmínky pro život více než 20 chráněných druhů rostlin a živočichů.

Práce v Jablonném v Podještědí a České Vsi již byly dokončeny. Aktuálně vzniká soustava 27 tůní u Nového Boru, v lokalitě známé jako Novoborská Amazonie. Během května přibydou ještě tůně v Dolním Vítkově a v Pertolticích.
Dagmar Najmanová dodává: ,,Získání všech povolení a vyjádření je často během na dlouhou trať, proto jsem ráda, že po 8 letech příprav konečně letos vzniknou nové tůně i u Nového Boru. Lokalitu jsme v minulých letech opakovaně uklidili od odpadků, podařilo se zredukovat porosty invazivní křídlatky, a v těchto dnech zde již začaly svou práci bagry a další technika. Následně plánujeme lokalitu ve spolupráci s městem ještě citlivě zpřístupnit i pro veřejnost."
Součástí projektu byla i příprava nových lokalit, již v příštím roce by tak měla vzniknout např. soustava tůní v lokalitě Nad Zámečkem u Lomnice nad Popelkou.
Jan Korytář zároveň upozorňuje na překážky, kterým musejí realizátoři podobných projektů čelit: ,,Nové mokřadní areály vznikly zejména díky podpoře Norských fondů. Příprava větších revitalizačních projektů a žádostí o dotace je časově i finančně náročná, peníze jsou většinou proplácené až ex-post, což je u větších projektů zásadní překážkou. Jsem rád, že se nám podařilo v minulém roce prosadit alespoň zjednodušení podmínek v dotačním programu Libereckého kraje na podporu retence vody v krajině, kde již není třeba u žádostí o dotace mít uzavřené nájemní či pachtovní smlouvy, ale stačí pouze souhlasy majitelů pozemků, což podstatně zjednodušuje přípravu právě větších projektů."
IPUR se snaží přiblížit veřejnosti význam mokřadů a tůní pro přírodu i pro život lidí. Proto připravil výstavu, kterou mohli občané v loňském roce zhlédnout v Liberci, Jablonci nad Nisou a České Lípě. Momentálně je výstava k dispozici v liberecké botanické zahradě. Na 12 panelech návštěvníci získají informace o důležitosti mokřadů pro živočichy a rostliny, o procesu přípravy revitalizačních projektů a dalších přínosech mokřadů. Autoři výstavy předpokládají, že mnozí návštěvníci uvidí některé rostliny či živočichy poprvé právě na výstavních panelech, neboť se v přírodě vyskytují již jen vzácně.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů