Čtvrtek, 28. března 2024

Bioodpad mohou v Olomouci třídit i obyvatelé sídlišť

Bioodpad mohou v Olomouci třídit i obyvatelé sídlišť

Biologický odpad mohou v Olomouci třídit také obyvatelé sídlišť, na která dnes pracovníci technických služeb začali rozmisťovat speciální kontejnery. Olomoucká radnice podporuje sběr bioodpadu už několik let a hnědé kontejnery dosud mohli využívat hlavně lidé z rodinných domů.

"Kontejnery o objemu 660 litrů budeme rozmísťovat do vybraných lokalit města s převládající bytovou zástavbou, kde občané projevili zájem o možnost třídění bioodpadu," řekla dnes ČTK vedoucí oddělení odpadového hospodářství magistrátu Jana Matzenauerová. Hnědé kontejnery budou zkušebně umístěny před bytové domy v Hejčíně, Nedvězí, Neředíně, na třech místech městské části Nová Ulice, na Nových Sadech i na sídlišti Povel.

"Pokud se pilotní projekt osvědčí a kvalita vytříděného bioodpadu z olomouckých sídlišť bude odpovídat požadavkům následujícího zpracování, uvažujeme do budoucna s rozšířením počtu kontejnerů také do dalších lokalit města," podotkl primátorův náměstek Aleš Jakubec (TOP 09).

Informace o tom, co do hnědých nádob na bioodpad patří, a co naopak ne, budou uvedeny na nálepkách umístěných na biokontejnerech. "Upozorňujeme občany, aby do kontejnerů odkládali jen uvedené druhy bioodpadu rostlinného původu. Bioodpad je potřeba do kontejnerů volně vysypat, nelze jej odkládat v igelitových sáčcích nebo pytlích," uvedla Matzenauerová.

Obyvatelé Olomouce dosud mohli využívat k třídění bioodpadu sběrné dvory a téměř 7000 hnědých biopopelnic v rodinné zástavbě. Radnice organizuje i mobilní svoz pomocí speciálních velkoobjemových kontejnerů na bioodpad, lidem také zapůjčilo několik stovek kompostérů.

Povinnost zajistit pro obyvatele třídění bioodpadu letos samosprávám uložila nová vyhláška. Většina radnic v Olomouckém kraji byla na vyhlášku připravena s několikaletým předstihem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů