Sobota, 27. dubna 2024

Brazilský energetický regulační úřad rozšířil možnosti pro uplatnění malých a mikro elektráren

Brazilský energetický regulační úřad rozšířil možnosti pro uplatnění malých a mikro elektráren

Brazilský energetický regulační úřad rozšířil možnosti pro uplatnění malých a mikro elektráren. Za mini elektrárny jsou dle nových pravidel považovány elektrárny s instalovaným výkonem až 5 MW. U vodních elektráren je maximální instalovaný výkon rozšířen až na 3 MW (75 kW - 3 MW).

Ředitelství Národní agentury pro elektrickou energii (Ag?ncia Nacional de Energia Elétrica, ANEEL) schválilo 24. listopadu 2015 novelu pravidel kompenzace drobných výrobců elektřiny (Resoluç?o Normativa n? 482/2012, Sistema de Compensaç?o de Energia Elétrica). Pravidla umožňují instalovat malé elektrárny na odběrných místech a nespotřebovanou energii dodávat do distribuční sítě s cílem snížení svých plateb za odběr elektrické energie.

Dle nových pravidel, platných od 1. března 2016, bude možné použít jakéhokoliv výrobního procesu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Jako mikro elektrárny jsou nyní definovány elektrárny do 75 kW, původně do 100 kW. Za mini elektrárny jsou nyní považovány elektrárny s instalovaným výkonem až 5 MW (75 kW - 5 MW), původně byl horní hranicí instalovaný výkon do 1 MW (100 kW - 1 MW). U vodních elektráren je maximální instalovaný výkon rozšířen až na 3 MW (75 kW - 3 MW).

V případě, že je vyrobená energie v daném měsíci větší než energie spotřebovaná, výrobce získává kredity, které může uplatnit na snížení nákladů v dalších měsících. Nová pravidla prodlužují platnost kreditů z 36 na 60 měsíců a rozšiřují možnost jejich uplatnění také na další odběrná místa stejného výrobce v rámci stejné distribuční sítě.

Další novinkou je možnost výstavby elektrárny společenstvím vlastníků, kteří si sami určí, v jakém poměru si vyrobenou energii rozdělí.

Co se týče připojení mikro a mini elektráren do distribuční sítě zjednodušil regulátor podání žádosti. U mikro elektráren byla zkrácena lhůta pro připojení z 82 na 34 dní. ANEEL předpokládá, že do roku 2024 bude takto připojeno 1,2 miliónu elektráren s instalovaným výkonem 4,5 GW. Od vydání pravidel v roce 2012 do letošního října bylo instalováno 1285 elektráren, z nichž bylo 1233 (96 %) solárních, 31 větrných, 13 hybridních (solárních a větrných), 6 na bioplyn, jedna vodní elektrárna a jedna na biomasu.

Zdroj: Ag?ncia Nacional de Energia Elétrica, ANEEL
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Sao Paulu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů