Sobota, 4. května 2024

Spotřeba polystyrenu loni zaznamenala pokles, Česko kopíruje celoevropský trend

Spotřeba polystyrenu loni zaznamenala pokles, Česko kopíruje celoevropský trend

Spotřeba pěnového polystyrenu (zkr. EPS) v ČR zaznamenala v roce 2023 pokles o 5 procent. Po více než deseti letech, kdy se spotřeba stabilně pohybovala kolem 60 000 tun ročně, v roce 2022 poprvé klesla pod tuto hranici. Loni došlo k dalšímu poklesu, kdy tuzemská spotřeba dosáhla 50 400 tun, jedná se o nejnižší číslo od roku 2009. Co bylo příčinou tohoto poklesu a jaké jsou vyhlídky letošek?

Výraznější pokles spotřeby EPS započal již v předloňském roce, na vině byl tehdy zejména rapidní nárůst cen energií spolu s vysokými úrokovými sazbami, což mělo dopad na celkový pokles produkce evropského chemického průmyslu. Výroba suroviny pro EPS tehdy oproti roku 2021 zaznamenala pokles o 6,2 %. To se propsalo i do tuzemské spotřeby, která v roce 2022 klesla na 53 tisíc tun, oproti rekordnímu roku 2021, kdy dosáhla 62 200 tun.
V březnu 2023 schválila Evropská komise program každoročních investic do modernizace domů a veřejných budov ve výši 200 miliard eur, za cílem snížit spotřebu energie v evropském bytovém fondu zhruba o 11,7 %. Dosáhnout tohoto cíle by znamenalo, že každoročně by renovací mělo projít 60-80 tisíc budov napříč celou EU. V roce 2023 se ovšem stanovený cíl v tuzemsku nepodařilo naplnit, a tak spotřeba EPS oproti roku 2022 poklesla o 5 % na 50 400 tun.
Rychlejší tempo renovací přinese i vyšší spotřebu EPS
Přibližně 30 % českých domácností je v současnosti ohroženo energetickou chudobou. Může za to neutěšený stav tuzemského bytového fondu, zejména toho postaveného do roku 1980, kdy 60 % bytových a 75 % rodinných domů z té doby je pouze částečně, anebo není vůbec zatepleno. Současné tempo zateplování v tuzemsku je zhruba jedno procento ročně. Podle iniciativy Zateplujeme Česko je třeba zrychlit tempo zateplování a renovací na minimálně 3 % ročně. V opačném případě se bude český bytový fond zateplovat až několik století. ,,Členové Sdružení EPS ČR jsou připraveni pokrýt zvýšené požadavky na výstavbu nových a rekonstrukci starých, nevyhovujících bytů a domů. Kapacity výroby, včetně následného využití EPS odpadů jsou dostatečné," uvádí Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.
,,Letošní rok by mohl odstartovat dlouhodobý trend pozvolného nárůstu spotřeby polystyrenu, očekáváme růst zhruba o 3-5 %. Kvůli nižší inflaci i snižování úrokových sazeb předpokládáme, že spotřeba českých domácností vzroste a dojde i k oživení hypotečního trhu. Ruku v ruce s možností čerpání dotačních programů, jako Nová zelená úsporám nebo Oprav dům po babičce, dojde i k nárůstu renovací a nové výstavby," uzavírá Zemene.
Podrobné informace o pěnovém polystyrenu naleznete na www.epscr.cza o jeho recyklaci na polystyren.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů