Sobota, 27. dubna 2024

Brusel: Proběhlo další jednání o notifikaci obnovitelných zdrojů v Česku

Brusel: Proběhlo další jednání o notifikaci obnovitelných zdrojů v Česku

Jednání mezi Evropskou komisí a Českou republikou ohledně schválení finanční podpory pro většinu obnovitelných zdrojů energie (tzv. notifikace) pokračovaly tento týden v Bruselu. Podle sdělení náměstkyně ministra průmyslu pro oblast energetiky Lenky Kovačovské zástupci Evropské komise (EK) vyjádřili rámcový souhlas s návrhy české strany.


Právě kvůli chybějícímu schválení Evropské komise loni Energetický regulační úřad (ERÚ) odmítal řadu měsíců vypsat podporu většině obnovitelných zdrojů v Česku pro letošní rok. Podporu, jejíž celková výše je až 42 miliard korun, úřad nakonec vypsal až na základě nařízení vlády těsně před koncem roku.

Urychlení rozhodovacího procesu

,,Můžeme potvrdit, že se dnes uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Generálního ředitelství Evropské komise pro hospodářskou soutěž k procesu notifikace podpory obnovitelných zdrojů energie," prohlásil Miroslav Kynčl z tiskového oddělení MPO. Cílem jednání podle něj bylo urychlit rozhodovací proces komise. Většině obnovitelných zdrojů schválení chybí dlouhodobě.

,,Obě strany si vzájemně vyjasnily rozsah dodatečných dat potřebných pro úspěšné dokončení notifikace a komise vyjádřila rámcový souhlas s návrhy české strany ke zbývajícím otázkám, a též vyjádřila zájem na rychlém ukončení notifikačního procesu," dodal Kynčl.

Mezi zbývající otázky podle něj patří například kompenzace dovozů obnovitelných zdrojů nebo délka trvání podpory. Podle dřívějšího vyjádření MPO by měla být notifikace udělena mezi únorem a dubnem tohoto roku.

Spory o podporu

Energetický regulační úřad (ERÚ) loni odmítal vypsat podporu většině obnovitelných zdrojů v Česku pro letošní rok. Důvodem bylo právě chybějící notifikace podpory ze strany Evropské komise.

ERÚ nakonec podporu umožnil až na základě nařízení vlády těsně před koncem roku 2015. V době nepřítomnosti předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové podepsal vydání podpory místopředseda ERÚ Jan Nehoda. Vitásková jej poté odvolala z funkce.

Zdroj: SolarniNovinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů