Sobota, 27. dubna 2024

Obyvatele v pohraničí Liberecka obtěžují zářící skleníky v Polsku

Obyvatele v pohraničí Liberecka obtěžují zářící skleníky v Polsku

Obyvatele v příhraničních oblastech Liberecka obtěžují zářící skleníky v Polsku. Polská společnost Citronex vybudovala v těsné blízkosti elektrárny Turów skleníky o rozloze deseti hektarů, kde pěstuje rajčata a okurky a plánuje další rozšíření. Už dnes ale podle měření astronomů svítí v noci skleníky podobně jako stotisícový Liberec. Na jednání s libereckým hejtmanem Martinem Půtou (STAN) to dnes řekl Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Světlo skleníků je vidět i ze vzdálenosti 60 kilometrů. Obyvatele na Frýdlantsku a Hrádecku zatím jen obtěžuje. Podle Suchana je to ale do budoucna velký problém. Jednak podle něj mizí živočišné druhy, především hmyz, který je nezbytnou součástí potravního řetězce řady živočichů. "Už teď byl zaznamenán třeba úbytek některých zpěvných ptáků," upozornil. Přemíra světla je podle něj nebezpečná také pro člověka. "Jedině za tmy vzniká v našem těle melatonin a to je neúčinnější antioxidant," vysvětlil. Světelný smog může podle výzkumů odstartovat psychogenní onemocnění a zvýšit riziko civilizačních chorob, jako je rakovina či kardiovaskulární onemocnění.

U elektrárny v Bogatyni už v 70. a 80. letech skleníky byly, firma Citronex ale zastaralé a nevyhovující objekty zbourala a vybudovala špičkové zařízení, které patří k nejmodernějším v Evropě. Rajčaty, okurkami a paprikami chce zásobovat nejen Polsko, ale také sousední Německo a Česko. Pro oblast, kde je vysoká nezaměstnanost, je podobný projekt přínosem. Jeden desetihektarový skleník zaměstná sto lidí, firma jich chce do tří let vybudovat deset, uvedla na svých internetových stránkách. "My rozhodně nechceme ten projekt zastavit, jen chceme skleníky zastínit," řekl ČTK náměstek hejtmana pro životní prostředí Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů