zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Zápach - víme jak na něj i v potravinářských provozech

18.02.2016
Ovzduší
Firemní ekologie
Šlendryján
Urbánní ekologie
Zdraví
Zápach - víme jak na něj i v potravinářských provozech

Dlouhotrvající letní vedra loňského roku kromě zemědělců a vodohospodářů nadělala vrásky na čele i řadě z nás...

Kromě nepohodlí v důsledku vysokých teplot se totiž výrazně projevil i další problém, kterým je zvýšený zápach. Při vyšších teplotách se totiž začínají projevovat i zdroje zápachu, které jinak běžně tolik nevnímáme, nebo jsme schopni je tolerovat. Takových zdrojů pachových emisí může být celá řada, od obyčejných popelnic a kontejnerů (ne nadarmo svážejí v turistických centrech u středozemního moře odpadky prakticky denně), přes kanalizace až po zemědělské, zpracovatelské, komunální nebo i průmyslové areály.

Obtěžování zápachem se s rozvojem společnosti a obecně kvality života a životního prostředí začíná dostávat stále více do popředí, lidé si ho více všímají a také hledají způsoby jak proti němu bojovat. Svědčí o tom i rostoucí počet stížností a mediálních kauz, které v nedávné době proběhly sdělovacími prostředky.

Firma Regitas dokáže neutralizovat zápach

Otázkou je, zda lze proti zápachu účinně bojovat? Odpověď zní naštěstí ANO! Universální a 100%-ně účinné řešení samozřejmě neexistuje, ale kdo hledá, najde. My jsme při pátrání, narazili na zajímavou a inovativní technologii firmy Biothys?? GmbH , která je známá více jak 30let a funguje v mnoha zemích po celém světě a kterou v našich podmínkách zavádí do praxe rodinná firma Regitas z Přerova. Oblastí neutralizace zápachu touto technologií je celá řada, od velkých plošných zdrojů jakými jsou kompostárny, skládky, ČOV, přes zemědělské areály, potravinářské provozy, kanalizace a průmyslové technologie (gumárenství, povrchové úpravy, petrochemii) až po řešení pro restaurace, obchody, ale i domácnosti.

,,Technologie Biothys?? GmbH je založena na chemických reakcích mezi molekulami zápachu a aktivními látkami. Tato reakce je nelineární, dosahuje značného úbytku zápachu při dosažení bodu neutralizace a dosahuje výsledků až 95%. Použité polymerní gely, granulát a kapaliny obsahují aktivní látky, které jsou uvolňovány do prostoru, kde vytváří sloučeniny s molekulami zápachu, ve kterých zápach následně neutralizují. Vytvořené sloučeniny jsou poté neškodné pro životní prostředí a lidské zdraví", sdělil nám Filip Červinka, jednatel společnosti Regitas.

Výkonné zařízení odstranilo zápach i stížnosti občanů

Rozhodli jsme se jeho tvrzení ověřit a navštívili jsme proto areál firmy Eden v Adamově, kde novou technologii zhruba před třemi měsíci nainstalovali a odzkoušeli. Zápach z vypalovací pece práškové lakovny trápil okolí již delší dobu, vzniklo kvůli tomu i občanské sdružení a následovala řada stížností. ,,Poté, co jsme řešili potřebu rozšíření výroby a výstavbu nové lakovny, rozhodli jsme se problémy se zápachem razantně vyřešit", říká zástupce Edenu Karel Velikovský, který je zodpovědný za rozvoj projektů firmy. ,,Vždyť téměř polovina podmínek k dokumentaci o posuzování vlivů na životní prostředí nové lakovny se týkala omezení zápachu", dodává. Od nasazení technologie Regitasu pak stížnosti občanů zcela ustaly. Jak jsme měli možnost ověřit sami na místě, jen několik metrů od stávajícího výduchu z vypalovací pece není cítit při plném provozu žádný zápach, technologie tak plní svůj účel a bude nasazena i u nové lakovny, jejíž provoz hodlá Eden spustí v příštím roce.

Zapáchat okolí mohou i čokoládovny

Kdo navštívil drůbežářské zpracovatelské prostory, nebo rybný průmysl, jatky, dá nám za pravdu, že ani tam to není s odstraňováním pachových látek vždy jednoduché. Navíc znepříjemňují život jak zaměstnancům, tak obyvatelů blízkého okolí. Zejména pachy ze zpracování živočišných produktů bývají úporné a nepříjemné. Hlavně v létě při vysokých teplotách dávají o sobě dost citelně znát. A nejen tento živočišný zápach je nepříjemný. Například výroba čokoládových produktů může ze začátku po pachové stránce příjemná. Při delším pobytu v blízkosti výroby dochází k naprostému opaku.

Rozhovor

Jednatel společnosti Regitas s.r.o. pan Filip Červinka nám představil případovou studii instalace ve společnosti produkující čokoládu a to ve vyústění vzduchotechniky ze zásobníků na pražení

Jaké jste zvolili technické řešení?

V dané výrobě jsme instalovali zařízení Smellmeistr G36 s dvěma kompresory o průtoky 200 l/min. Zařízení je osazeno 16 gely Gelactiv (12 gelů typu D a 4 gely typu C).

Zařízení bylo napojeno pomocí vysokotlakých hadic přímo do vzduchotechniky pomocí perforovaných tyčí. Instalace trvala necelý jeden den a nebylo zapotřebí žádných stavebních úprav. Navíc nebylo zapotřebí žádným způsobem omezit výrobu.

aplikace

Pro jaké typy potravinářských provozů je technologie aplikovatelná?

Technologie je využitelná pro široké spektrum potravinářských provozů např. cukrovary, lihovary, čokoládovny, pekárny, mlékárny, konzervárny, výrobce kvasnic, masný, rybí a tukový průmysl atd.

Takový záběr nám umožňuje široká škála typů gelů a přípojných zařízení.

Dokážete neutralizovat i zápach ve vnitřních prostorech?

V tom spočívá unikátnost našeho způsobu neutralizace pachových látek pomocí nasyceného vzduchu o aktivní látky. Jako jediní, tak dokážeme neutralizovat pachové znečištění ve venkovních prostorech, ve vnitřních prostorech, kde se pohybují zaměstnanci. Vzduchotechniku a komíny o průtoku až 500.000 m3/h jsou samozřejmostí.

Na závěr

Jsme rádi, že jsme Vám mohli představit nový způsob jak se vypořádat s pachovým znečištěním a napomoci tak, ke zlepšení vztahů s místními obyvateli, orgány státní správy a samosprávy a zlepšit pracovní podmínky vašich zaměstnanců.

Eugenie Línková

Kontakt:

Bc. Filip Červinka

jednatel společnosti

mob: 602 655 676

email: filip.cervinka@regitas.cz

web: www.regitas.cz

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí