Sobota, 27. dubna 2024

V CHKO Pálava bude asi vyhlášena přírodní památka Na cvičišti

V CHKO Pálava bude asi vyhlášena přírodní památka Na cvičišti

V Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Pálava u Mikulova na Břeclavsku bude zřejmě již v květnu vyhlášena přírodní památka Na cvičišti. Jde o pozemek o 50 hektarech, na kterém měla za komunismu cvičiště armáda. Jde o přírodně mimořádnou oblast, jež si paradoxně také díky tomu, že byla cvičištěm, uchovala svoji jedinečnost, řekl dnes ČTK vedoucí správy CHKO Pálava Jiří Kmet. Pálava letos oslaví 40. výročí svého vyhlášení. Areál Na cvičišti bude její šestou přírodní památkou. Jde o nejnižší status ochrany.

"Ukazuje se, že přejíždění těžkých pásových vozidel, občasné výbuchy munice i hloubení vojenských okopů pomohly udržet tyto areály v přírodně velmi dobrém stavu," uvedl vedoucí. Vysvětlil, že vojáci se tak vlastně postarali o narušování půdy, což prospívá například některým konkurenčně slabým rostlinám.

Obnaženou půdu také využívají cenné druhy hmyzu k budování hnízd nebo slunění. Areál Na cvičišti je například domovem vzácného motýla bourovce trnkového nebo oblastí s výskytem ptáků dudků chocholatých. Využití oblasti armádou jej uchránilo před intenzivním zemědělstvím a chemizací.

Odborníci diskutují také o tom, že by se na Pálavě v budoucnu mohlo pást stádo divokých koní. Právě areál Na cvičišti, který je kousek za Mikulovem, by pro něj mohl být vyčleněn. Jde ale zatím jen o úvahy, řekl Kmet.

Oblast někdejšího vojenského cvičiště potřebuje další pravidelné narušování půdy. S tím by ochranářům mohli pomoci členové vojenských historických klubů, kteří vlastní vyřazená pásová bojová vozidla pěchoty. Stačí oblast jen pořádně projet.

V CHKO Pálava je zatím pět území, které mají status přírodní památky. Další čtyři lokality jsou národními přírodními rezervacemi a jedna národní přírodní památkou. V CHKO je také pět rezervací. Pálava je součástí Biosférické rezervace Dolní Morava, do níž kromě ní patří také Lednicko-valtický areál, coby jedinečná krajina upravená lidmi, a sousední Polesí Soutok, ležící na soutoku řek Moravy a Dyje.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů