Čtvrtek, 2. května 2024

V Národním parku Podyjí se nově pasou pratuři, jména pro ně vybraly děti z mašovické školy

V Národním parku Podyjí se nově pasou pratuři, jména pro ně vybraly děti z mašovické školy

Nové obyvatele má pastevní rezervace u Mašovic v Národním parku Podyjí. Správa NP Podyjí se společností Česká krajina tam ke skupince divokých koní z Exmooru přivezly dvojici praturů. Jde o mladé býky plemene Tauros, které odborníci zpětně šlechtí tak, aby se co nejvíce přiblížilo vyhubenému praturovi. Podyjí se tak stalo jednou z několika málo lokalit u nás, kde se tento mohutný kopytník chová v přírodě blízkých podmínkách.

Pratuři se nejprve aklimatizovali v menší ohradě s napajedlem a přístřeškem, aby si na nové prostředí snadněji zvykli. Jeden z býků, starý přibližně rok a půl, přicestoval ze známé rezervace u Milovic, druhé, o něco starší zvíře, pochází z Nýřan u Plzně.
Začátkem dubna jsme umožnili býkům volný přístup na hlavní pastvinu. ,,Po navázání kontaktů s koňmi, které proběhlo naprosto bez problémů, se oba býci vydali na průzkum okolí. Nyní se pohybují volně po ohrazené pastvině," popsal ředitel NP Podyjí Tomáš Rothröckl.
,,Díky spolupráci s naší partnerskou Základní školou v Mašovicích býčci dostali i svá jména. Při nedávné exkurzi na místo pastvy pojmenovaly zdejší děti oba pratury. Hnědý dostal jméno Miki a ten černý se jmenuje Niko," doplnil Tomáš Rothröckl.
Mašovická střelnice tak bude spásána hned dvěma druhy velkých kopytníků, což by mělo přinést ještě pestřejší prostředí. ,,Zkušenosti ze zavádění přirozené pastvy ukazují, že právě kombinací různých typů velkých kopytníků vzniká potřebná mozaika," uvedl Dalibor Dostál. Ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.
Koně jsou na jižní třetině bývalé střelnice už od roku 2018. ,,Po šesti letech kontinuální pastvy se pastvina velmi výrazně proměnila. Koně zde vytvořili pestrou mozaiku různě vypasených trávníků, spletitou síť pěšinek a odpočinkových plácků. Nyní bude zajímavé pozorovat, jak budou krajinu utvářet koně společně s pratury," uzavřel Robert Stejskal, který se který se na Správě Národního parku Podyjí zabývá péčí o nelesní plochy.

Na podporu projektů návratu velkých kopytníků může veřejnost přispět prostřednictvím portálu pomahamekrajine.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů