Pátek, 26. dubna 2024

ALEJÍ ROKU 2016 MŮŽE BÝT JEN JEDNA Z PADESÁTI TŘÍ ADEPTEK

ALEJÍ ROKU 2016 MŮŽE BÝT JEN JEDNA Z PADESÁTI TŘÍ ADEPTEK

Najdete je po celém Česku v lichotivých podzimních kulisách zbarveného a zpola opadaného listí. 53 alejí nominovaných v anketě Alej roku 2016. Rostou ve všech krajích, a i když se v některých sešlo i sedm nominací zatímco v jiných jediná, může nyní zvítězit kterákoli alej. Záleží jen na hlasech, které mohou lidé poslat své favoritce na stránkách www.alejroku.cz. Tam jsou k nalezení fotografie i popis všech nominací a lze zde sledovat i průběžné pořadí. Hlasování začíná na začátku listopadu a končí se závěrem roku. Na začátku ledna pak bude vyhlášena Alej roku 2016.

,,Aleje vnímáme jako výrazné prvky v naší krajině. Vyvolávají v člověku pocit bezpečí a domova, něčeho známého. Víme, že místní lidé si nejlépe ochrání to, s čím žijí, kudy chodí. To je také jeden z hlavních důvodů, proč se anketa Alej roku každoročně snaží přitáhnout pozornost lidí k alejím," říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová z Arniky.

,,Nominované aleje naplno dokazují, že favoritkami nejsou jen starobylé a majestátní aleje - objevují se i stromořadí kolem cest a silnic vysazená za praktickým účelem, aleje zaniklých osad znovu pohlcené přírodou, městská stromořadí. Z příběhů a poznámek nominací zaznívá úcta ke kouzlu, klidu a důstojnosti, ale zajiskří i kritika úředníků a obavy z kácení. Aleje letos i stmelovaly a jsou svědky společné práce lidí v obci, kteří alej vysazovali, nebo usilují o její záchranu," doplňuje koordinátorka ankety Mgr. Natálie Pivoňka Faltýnová z Arniky.

Loňská vítězka, Budkovanská kaštanová alej, potřebovala úctyhodných 1381 hlasů, aby těsně zvítězila. Organizátoři ankety věří, že i když je letos počet nominovaných alejí o něco menší (loni soupeřilo 65 alejí), počet hlasujících opět naroste. Drama ze závěru loňského ročníku jasně ukázalo, že vítězství v anketě je pro místní velmi prestižní metou, která dokáže spojit lidi z širokého okolí nominované aleje.

,,Stromy pro nás dělají mnohem více, než se na první pohled zdá. Jejich přínos si uvědomíme hlavně tehdy, když procházíme pod klenbami alejí nebo voňavým lesem. Přála bych si, abychom jich v krajině měli stále více a aby nám měly co říci. Stromy samotné se však bránit neumí, což mě přimělo, abychom jim s firmou Audit Daně CZ pomohli cestou z našeho pohledu nejefektivnější, tedy podporou organizace, která se jim věnuje," říká ředitelka generálního partnera ankety Alej roku Ing. Jana Moučková ze společnosti Audit Daně CZ.

Součástí ankety je i fotosoutěž, do které bude zařazena první fotografie každé aleje nominované do ankety, ale fotky lze přihlásit i samostatně. Partnerem fotosoutěže je společnost Epson. Nejkrásnější fotografie pak vybere odborná porota složená z patronů ankety, zástupců partnerů a fotografů.

,,Aleje jsou neodmyslitelnou součástí české a moravské krajiny. Jejich tradice je na našem území doložena už od dob Karla IV. Nejen že často představují historický a estetický prvek, ale mají řadu ekologických funkcí, ať už se jedná o produkci kyslíku nebo třeba eliminaci prachu v ovzduší. Naše společnost ekologii věnuje velkou pozornost, proto jsme s radostí přijali možnost stát se opětovně partnerem ankety Alej roku a věnovat jejímu vítězi fototiskárnu s úsporným inkoustovým tankovým systémem Epson L805," uvedla za společnost Epson, partnera fotosoutěže, Ing. Kateřina Bradáčová, Marketing Coordinator CZ & SK.

Pokud Vámi nominovaná alej nebo Vaše fotografie zvítězí ve kterékoliv z kategorií, můžete se těšit na hodnotné ceny partnerů soutěžní ankety. Hlavní vítěz se už tradičně může těšit na let balonem od firmy HaBalon. Tiskárnu na fotografie dostane od firmy EPSON autor nejlepší fotografie. Zkrátka nepřijdou ani ti, kteří nominují vítěznou alej v jednotlivých krajích. Připravujeme pro ně například knižní tituly o stromech od spisovatelky a fotografky Marie Holečkové a knihu Aleje: krása ohroženého světa od nakladatelství Mladá fronta, volné vstupenky na jarní etapu výstavy Flora Olomouc 2017 či do Botanické zahrady v Praze, něco ,,na zub" od PRO-BIO, a mnoho jiného.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů