zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Petr Plíva a kolektiv: Kompostování a kompostárny

04.01.2017
Odpady
Bioodpady
Petr Plíva a kolektiv: Kompostování a kompostárny

Česká asociace odpadového hospodářství informuje, že v rámci vydavatelství Profi Press vyšla velmi zajímavá a pěkně zpracovaná kniha Kompostování a kompostárny

ČAOH dlouhodobě usiluje o to, aby odpady byly v ČR v souhladu s požadavky EU tříděny a co nejvíce materiálově využívány. I tento titul aktuálně přispívá k lepšímu povědomí o možnostech materiálového využití odpadů, v tomto případě kompostování. Biologicky rozložitelné odpady by dle ČAOH měly být v co největší míře využívány např. v zemědělství a dalšími způsoby tak, aby obsažné živiny byly znovu použity.

Publikace Kompostování a kompostárny volně navazuje na knihu Kompostování v pásových hromadách na volné ploše vydanou v nakladatelství Profi Press s. r. o. v roce 2009. Nová publikace řeší zpracování a využití
surovin a bioodpadů technologií kompostování z širšího pojetí a větší hloubky.

V úvodní části najdete poznatky o významu kompostování a využití kompostu v širším měřítku včetně přínosů jeho aplikace na zemědělskou půdu. Další pasáže popisují charakteristické znaky vstupních surovin, jejich potenciální množství pro výrobu kompostu, systém sběru a svozu zejména bioodpadů z komunální sféry.

Následně jsou uvedeny teoretické znalosti a praktické zkušenosti z vlastního technologického procesu kompostování, od přípravy a založení surovin přes monitorování a řízení procesu až k výrobě konečného produktu - kompostu. Nechybí popis odlišností jednotlivých technologií výroby kompostu doplněný informacemi o použité technice a ostatním doporučeném vybavení pro řízení daného procesu výroby.

Závěrečné kapitoly popisují pravidla hodnocení kompostu a způsoby jeho konečného zpracování a expedice.

Ve stati pro kompostářskou praxi autoři shromáždili informace a poznatky o kompostování a kompostárnách,
které získali přímo v provozech.

Z obsahu:

1. Význam kompostování
2. Suroviny pro kompostování
3. Příprava a založení surovin do kompostu
4. Průběh a řízení kompostovacího procesu
5. Technologie kompostování - kompostování na volné ploše
6. Kompostování v uzavřených systémech
7. Vermikompostování
8. Hodnocení vyrobeného kompostu
9. Zpracování a využívání vyrobeného kompostu
10. Závěr - informace pro kompostářskou praxi

Autoři publikace:

Ing. Petr Plíva, CSc. Doc. Ing. Vlastimil Altmann, Ph.D., Ing. Aleš Hanč, Ph.D. Ing. Květoslava Hejátková
Ing. Jiří Souček, Ph.D. Ing. Lucie Valentová, Ph.D., Ing. Amitava Roy, Ph.D.


Zdroj: Ing. Petr Havelka, ředitel České asociace odpadového hospodářství (www.caoh.cz)

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí