Pátek, 26. dubna 2024

Kam vyrazit o prázdninách? S Arnikou na kole do alejí!

Kam vyrazit o prázdninách? S Arnikou na kole do alejí!

S koncem školního roku se přiblížila i Tour de aleje - letní cyklojízda pro milovníky sportu i alejí. Závod bez poražených, který nebude zdaleka jen sportovním zážitkem, organizuje spolek Arnika pod záštitou města Přibyslav a jeho trasa povede účastníky alejemi a krásnou krajinou v okolí tohoto města. Tour odstartuje v sobotu 15. července přímo v Přibyslavi. Ať už si závodníci vyberou jakoukoliv ze tří tras rozdělených podle délky a náročnosti, můžou se po cestě těšit na zajímavosti o stromech a alejích, šplhání do korun, zábavné poznávací hry pro děti nebo lokální občerstvení. Startovným účastníci podpoří celostátní kampaň Arniky "Zachraňme stromy!". V následujících dnech mají zájemci z celé republiky poslední šanci zapsat se na ,,startovní listinu" a třetí červencovou sobotu šlápnout do pedálů. Více se dozvíte na stránkách aleje.org.

,,Arnika se ochraně a obnově alejí věnuje řadu let a za tu dobu jsme zjistili, že zdaleka nejlepší je otevřená spolupráce - s úřady i s místními lidmi. Tour de aleje bude nejen šancí strávit příjemný a pohodový den na kole, ale i možností připomenout si krásu a význam stromů v naší krajině. Kromě nádherné přírody je určitě velkou atrakcí ukázka dendrologické práce v akci a další doprovodný program pro děti i dospělé. Na startu se mohou cyklisté těšit na pivo a limo," popisuje akci její organizátorka Natálie Pivoňka-Faltýnová.

Trasy budou rozdělené podle výkonnostních kategorií a nabídnou průjezd například Lipovou alejí u Žižkova pole, na jejíž záchraně se Arnika podílela, Ranskou alejí ve Starém Ransku a dalšími kouzelnými kouty Vysočiny.

Program je zajištěn ve spolupráci s místními a dalšími spolky, čeká nás zastavení v MAS Havlíčkově Borové a seznámení s projektem Poznej zelené srdce Čech, dendrologická akce s Mimolesní, zastavení v terénní stanici ČSOP Sobíňov a děti určitě nadchnou hry, ,,poznávačky" listů a živočichů, pozorování přírody pod mikroskopem z dílny Zeleného domu v Chrudimi a Zvonečníku. Podrobný program bude aktualizovaný.

Tour de aleje najdete na webu http://aleje.org/tour-de-aleje nebo na facebooku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů