Sobota, 27. dubna 2024

V Českém Švýcarsku začaly práce na zpřístupnění hradu Falkenštejn

V Českém Švýcarsku začaly práce na zpřístupnění hradu Falkenštejn

V Českém Švýcarsku začaly po několikaleté přípravě práce na zpřístupnění skalního hradu Falkenštejn. Dopravovat stavební prvky na místo musel kvůli nepřístupnému terénu vrtulník. ČTK o tom dnes informovala správa národního parku.

Současný přístup na skalní ostroh, kde ve středověku stával hrad, je pro návštěvníky podle ředitele Správy národního parku České Švýcarsko Pavla Bendy velice nebezpečný. "Proto jsme se před několika lety rozhodli, že přístup opravíme. Projektovou dokumentaci jsme si nechali zpracovat v roce 2009. Vlastní realizaci však bránil nedostatek financí," uvedl ředitel.

Hrad je kulturní památkou, proto museli ochranáři přírody práce konzultovat s památkáři. Peníze nakonec správa parku získala z ministerstva životního prostředí. "Podařilo se nám také domluvit se s památkáři na konečné podobě projektu, takže jeho realizaci nestojí už nic v cestě," uvedl Benda.

Na hrad povede nové ocelové schodiště, nové budou pochozí plochy a zábradlí. Vznikne malý turistický okruh, protože na vrchol povedou dvě cesty, jedna bude určena pouze pro výstup a druhá jen pro sestup. Náklady jsou sedm milionů korun. "Zpřístupněním skalního ostrohu se zbytky hradu vznikne nový atraktivní turistický cíl v okrajové části národního parku, což je naprosto v souladu s naší filosofií nabízet návštěvníkům výletní cíle v blízkosti obcí na hranicích národního parku," uvedl mluvčí správy národního parku Richard Nagel.

Veškeré práce budou dokončeny do 30. listopadu tohoto roku. "Předpokládáme, že zpřístupněný hrad představíme návštěvníkům poprvé na jaře příštího roku v rámci otevření turistické sezóny," dodal Nagel.

Skalní hrad Falkenštejn se nachází necelý kilometr od obce Jetřichovice. Vznikl ve 14. století jako správní středisko zdejších majetků rodu Michaloviců a na ochranu obchodní stezky z Míšně a Lužice. Poslední písemná zmínka o hradu je z roku 1457. Nedlouho poté byl pravděpodobně opuštěn. Znovuobjeven byl až s nástupem romantismu v 19. století, kdy se stal vyhledávaným výletním cílem. Do současnosti se zachovaly zbytky komnaty vytesané do skály a také cisterna na vodu. Na přelomu 20. a 21. století probíhal v místě archeologický výzkum. K nejcennějším nálezům patří tzv. Falkenštejnská madona, což je drobná keramická soška asi z 15. století.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů