Pátek, 26. dubna 2024

Biopotravinou roku se staly sterilizované patizony z Turnovska

Biopotravinou roku se staly sterilizované patizony z Turnovska

Českou biopotravinou roku se staly sterilizované patizony z Turnovska od pěstitele a zpracovatele Jana Vericha. V kategorii mléčných výrobků zvítězil přírodní zrající Sýr Svaté Barbory od středočeské společnosti Bio Vavřinec a Kosař. Mezi potravinami pro gastronomii a pochutinami zvítězil bylinný čaj od firmy Sonnentor, nejlepším biovínem je pak slámové víno od firmy Víno Marcinčák. Na dnešní tiskové konferenci to uvedla manažerka PRO-BIOSvazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková. Přihlášených produktů bylo letos 80, o deset méně než loni.

"Je to obrovskou vytížeností farem," komentovala úbytek přihlášených produktů Urbánková. Podle ní není problém pro zpracovatele nalézt si zákazníky, spíše se obávají, že již nebudou schopni uspokojit poptávku. Problémem pro jednotlivé zpracovatele je i doba vyhlášení soutěže. "Když to uděláme v srpnu, je to nevhodný termín pro seče, když to uděláme v lednu, není to pro ty, kteří dojí ovce a kozy, protože v té době nikdo nedojí. Vždycky je pro některé zemědělce nevhodný termín," dodala manažerka.

Biopotravina roku podle jeho pěstitele spojuje tradiční s netradičním. "Chuť našich patizonů je velmi podobná chuti sterilovaných okurek, patizony jsou pouze jemnější a křehčí. Největší vliv na konečnou chuť má pochopitelně nálev, který se v naší rodině používá již čtvrtou generaci," uvedl Verich. Loni v soutěži zvítězila paštika z přeštíka z Biofarmy Sasov.

Počet výrobců biopotravin letos do konce srpna vzrostl o šest procent na 645 výrobců. Ekologických zemědělců přibylo 141 na současných 4412. Spotřeba biopotravin v ČR předloni vzrostla o 11,4 procenta, lidé za ně utratili 2,25 miliardy korun. Průměrně tak šlo o 213 korun na osobu, což byla nejvyšší hodnota od roku 2007. Obrat včetně vývozu činil tehdy 3,73 miliardy korun. Podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin tak vzrostl na 0,87 procenta, o rok dříve to bylo 0,72 procenta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů