Pátek, 26. dubna 2024

Posuzování vlivů staveb na životní prostředí se možná zjednoduší

Posuzování vlivů staveb na životní prostředí se možná zjednoduší

Posuzování vlivů stavebních záměrů na životní prostředí, takzvaný proces EIA, bude zřejmě jednodušší a rychlejší. Zajistit to má novela zákona o posuzování vlivů, která ve středu vstoupí v účinnost. Novela například omezuje počet záměrů, které budou posuzování podléhat, a prodlužuje z pěti na sedm let základní dobu platnosti stanoviska EIA.

"Celý proces se také pro všechny posuzované záměry o měsíc a půl zkrátí, což je hlavně u menších projektů dost významný posun," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který zákon v Parlamentu předkládal.

EU v minulosti na některé české dopravní stavby odmítla poskytnout dotace kvůli zastaralým posudkům EIA. Podle ministra Brabce jsou v Česku desítky dopravních záměrů, které mají stanovisko EIA staré až 15 let. Novela má umožnit prodloužení základní doby platnosti stanoviska o pět let, takže by mohlo platit 12 let.

Ročně se v ČR posuzovalo zhruba 2000 tzv. podlimitních záměrů. Nově by z nich podle Brabce mělo být posuzováno pouze 300, a to ve zvláště chráněných územích. Ruší se také možnost veřejnosti a dotčených orgánů vyjadřovat se k posudku, čímž se zkrátí proces EIA o lhůtu pro tato opatření a také další související lhůty. Podle ochranářských organizací však ministr sebral lidem možnost vyjadřovat se ke stavbám ve svém okolí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů