Úterý, 19. března 2024

Ve vyškovském zooparku vznikne jezírko s průhledem pod hladinu

Ve vyškovském zooparku vznikne jezírko s průhledem pod hladinu

Vyškovský zoopark chystá na příští rok novou venkovní expozici pracovně nazvanou Pod vodou. V plánu je jezírko s průhledem pod hladinu, kde budou ryby zdejšího pásma. Výše investice bude zhruba tři miliony korun. ČTK to řekla investiční referentka zooparku Dagmar Nepeřená. Budovat by se mělo začít v dubnu, hotovo by mělo být do hlavní návštěvnické sezony.

Vyškovský zoopark se specializuje na původní druhy domácích a hospodářských zvířat, návštěvníci v něm však najdou i ta, která patří k ohroženým druhům. Letos dokončil nový průchozí pavilon Austrálie za šest milionů korun.

Chystaná expozice Pod vodou je zatím v projektové fázi. "Expozice bude dvoustupňová, nad hladinou bude výhled v podobě mola, zároveň tam ale bude sestup do suterénu, kde se návštěvník bude moci podívat pod hladinu," uvedla Nepeřená. Doplnila, že z jedné strany jsou v plánu schody a z druhé strany rampa tak, aby se dolů mohli dostat i lidé s tělesným handicapem nebo rodiče s kočárkem.

Jezírko bude umístěné ve vstupní zóně za pokladnou, nyní je tam travnatá plocha. "Rádi bychom tam měli třeba sumce nebo štiku, druhy ještě nemáme vybrány. Určitě to ale budou ryby našeho pásma tak, aby návštěvník nahlédl pod hladinu i naší vody, nejenom pod exotickou, jak to bývá obvyklé," uvedla Nepeřená.

Vyškovský zoopark je domovem přibližně 750 zvířat. Na malé ploše byl otevřen ještě jako Koutek živé přírody v srpnu 1965. V osmdesátých letech se stal zimovištěm cirkusových zvířat, na zoo byl koutek přebudován v roce 1991. Zhruba před deseti lety se zoopark propojil s dinoparkem, který prezentuje asi 50 částečně pohyblivých soch prehistorických ještěrů. Obě zařízení navštíví ročně kolem 170.000 lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů