Čtvrtek, 28. března 2024

FRANCIE: Kompostování bioodpadu z firem namísto spalování

FRANCIE: Kompostování bioodpadu z firem namísto spalování

V Nantes na západě Francie objíždějí členové sdružení La Tricyclerie na jízdním kole třicítku restaurací a podniků a sbírají kilogramy vyhozené zeleniny, kávové sedliny a dalšího organického odpadu, který pak kompostují. Jejich posláním je skoncovat se spalováním bioodpadu. Tato ekologická iniciativu zajímá i OSN, píše agentura AFP.

Na svém elektrickém jízdním kole táhnoucím kyblíky a nádoby na smetí putuje devětadvacetiletá Valentine Vilbouxová, koordinátorka La Tricyclerie, od kuchyně ke kuchyni v centru města i jeho okolí na atlantském pobřeží." Je to jednoduché, bereme všechno, včetně vaječných skořápek, citrusových plodů, zvlášť se dává maso, ryby a chléb," vysvětluje mladá žena, když zvážila poslední úlovky dne. Je to více než 20 kilogramů slupek od brambor, zeleniny a kávové sedliny.

Iniciativa vznikla koncem roku 2015. Po první experimentální fázi, do níž bylo zapojeno osm restaurací, se rozšířila na 23 restaurací a devět podniků.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů