FRANCIE: Kompostování bioodpadu z firem namísto spalování
V Nantes na západě Francie objíždějí členové sdružení La Tricyclerie na jízdním kole třicítku restaurací a podniků a sbírají kilogramy vyhozené zeleniny, kávové sedliny a dalšího organického odpadu, který pak kompostují. Jejich posláním je skoncovat se spalováním bioodpadu. Tato ekologická iniciativu zajímá i OSN, píše agentura AFP.
Na svém elektrickém jízdním kole táhnoucím kyblíky a nádoby na smetí putuje devětadvacetiletá Valentine Vilbouxová, koordinátorka La Tricyclerie, od kuchyně ke kuchyni v centru města i jeho okolí na atlantském pobřeží." Je to jednoduché, bereme všechno, včetně vaječných skořápek, citrusových plodů, zvlášť se dává maso, ryby a chléb," vysvětluje mladá žena, když zvážila poslední úlovky dne. Je to více než 20 kilogramů slupek od brambor, zeleniny a kávové sedliny.
Iniciativa vznikla koncem roku 2015. Po první experimentální fázi, do níž bylo zapojeno osm restaurací, se rozšířila na 23 restaurací a devět podniků.