Úterý, 19. března 2024

Pět věcí v domácnosti, které pomalu devastují životní prostředí

 A také pět alternativních možností, kterými je můžete nahradit...

Pět věcí v domácnosti, které pomalu devastují životní prostředí

Mít čistou domácnost je jistě příjemné, mít ale čisté životní prostředí je ještě o něco lepší. Řada věcí v domácnosti včetně domácích spotřebičů a běžných kuchyňských pomocníků, které denně používáme, se tváří neškodně, často však mají ničivé dopady na životní prostředí. Složky přidávané do mýdel a čistících prostředků ovlivňují mořský život a vodní systémy. Přestože se snažíme recyklovat, následky plastových kelímků na jedno použití či igelitových pytlíků, které má naše nadměrná spotřeba na životní prostředí, odstranit nedokážeme.

Asi není úplně v našich silách se všech těchto látek a materiálů v domácnostech zbavit, co ale udělat můžeme, je alespoň tam, kde je to možné, využívat udržitelnější alternativy. Přinášíme stručný návod jak na to:


  • Prací a mycí prostředky

Podle Agentury pro ochranu životního prostředí (APE) většina všech domácích přípravků obsahuje látky na bázi fosforu nebo dusíku. Tyto složky se pak dostávají do vodních zdrojů, kde působí na vodní rostliny, které následně umírají. Uhynulé rostliny se pak dále rozkládají a odvádějí tak kyslík z vody, čímž dusí mořský život. Belgická Federální veřejná služba pro zdraví, potravinový řetězec a životní prostředí uvádí, že tyto detergenty také často obsahují látky, které umožňují oddělovat vodu a olej. Povrchově aktivní látky také mohou napadat ochranou vrstvu ryb, ty se pak stávají náchylné na parazity a jiné kontaminanty kolem nich.

Řešení: Používejte v domácnosti čistící prostředky založené na rostlinné bázi, které jsou biologicky rozložitelné.


  • Kávovary na jednorázové kapsle

Kdo by si po ránu rád nedal šálek voňavé kávy? Zvlášť pokud je jeho příprava tak snadná.

Kávovary na kapsle se dají snadno ovládat a stávají v posledních letech stále větším hitem. Přestože společnosti jako Keurig či Nespresso mají ve svém sortimentu zavedeny kapsle určené ke zvovupoužítí, ne každý dodržuje předepsaný proces recyklace. Podle výzkumu Huffington Post se tento postup ve spotřebitelském chování ještě dostatečně neprojevil.

Plastovo-hliníkové obaly kávových kapslí, které nejsou běžně recyklovatelné, nakonec končí ve směsných odpadech a zatěžují životní prostředí.

Řešení: K přípravě vaší ranní kávy použijte přístroje jako jsou frenchpress nebo aeropress s papírovými filtry.


  • Čajové sáčky

Pokud doufáte, že svůj dopad na životní prostředí ovlivníte tím, že pití kávy nahradíte čajem, mýlíte se.

Pyramidové sáčky, které se v posledních letech stávají čím dál tím víc populární, ačkoli jsou často popisovány jako hedvábné, jsou ve skutečnosti vyráběny z plastových materiálů. Ačkoli jsou tradiční papírové sáčky na čaj tou lepší alternativou pro životní prostředí, ani ty nejsou vždy plně biologicky rozložitelné.

Řešení: Ekologicky nejvhodnější alternativu tak představují sypané čaje, které lze připravovat pomocí sítek na čaj či v infuzérů, které lze používat opakovaně.


  • Jednorázové ubrousky

Jednorázové vlhké ubrousky, ať už se jedná o dětské ubrousky nebo dezinfekční ubrousky, představují velký problém pro kanalizační systémy i pro životní prostředí. Během posledních deseti let se podle Guardianu počet odhozených ubrousků podél britského pobřeží zvýšil až o 400 %.

Přestože jsou tyto vlhčené ubrousky často označovány jako ,,splachovatelné", představují velké riziko. Nejenže obsahují plastové látky a nejsou tak v přírodě rozložitelné, zároveň se v kanalizačních řádech často shlukují a nabalují na sebe potraviny a jiné látky, čímž kanalizaci značně ucpávají.

Řešení: Používání vlhčených ubrousků není nezbytně nutné, stejně poslouží obyčejný taoletní papír nebo běžné látkové žínky, které lze používat opakovaně.


  • Potravinové fólie a alobal

Přestože potravinové fólie a alobal, jako nezbytná součást téměř každé domácnosti, pomáhají uchovat potraviny déle čerstvé a tím snižují potravinový odpad, oba tyto nenápadní pomocníci však mají ničivé následky na životní prostředí.

Nejenže nejsou recyklovatelné, zároveň se při výrobě spotřebovávají fosilní paliva a vznikají tak další skleníkové plyny s negativním dopadem na naše klima.

Řešení: Stejně tak dobře v domácnosti poslouží znovupoužitelné plastové nádoby s víkem, v ideálním případě skleněné krabičky. Nejekologičtější alternativu představuje nová technologie voskového přilnavého povrchu, jež plní stejnou funkci jako běžná potravinová fólie.

Zdroj: 5 Household Products That Are Slowly Destroying the Environment. [online]. Global Citizen - Copyright (C) 2012 [cit. 29.01.2018]. Volně přeloženo z AJ, dostupné ZDE.

Zdroj: www.spolecenskaodpovednostfirem.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů